Papageno Radio
Intermezzo Életrajzi könyv jelent meg Reigl Juditról

Életrajzi könyv jelent meg Reigl Juditról

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent címmel jelent meg életrajzi könyv Reigl Juditról, a 20. század egyik legjelentősebb magyar festőművészéről, aki 2020 nyarán hunyt el 97 éves korában. 

A kötet szerkesztője Gát János író és galériatulajdonos, akivel Reigl régóta barátságot ápolt. Gát tíz éven keresztül havonta egyszer meglátogatta az idős művészt franciaországi otthonában, és az ez idő alatt született beszélgetéssorozatot dolgozta fel.

Gát János: Csillapíthatatlanul szomjazzák a valóságot – Beszélgetések Reigl Judittal (2020)

Reigl Judit saját szavaival „olyan nő volt, aki úgy gondolkodott és festett, mint egy férfi, noha tudta, hogy mindig mindenki egyszerre mind a kettő”. Sosem vette tudomásul a határokat. 1950-ben a vakmerő és öntörvényű pályakezdő az aknamezőkön át hagyta el Magyarországot. Párizsban telepedett le, de élete végéig tudatosan a „senki földjén” maradt. Nem érdekelték, ezért nem is érinthették az avantgárd belharcai.

Ide kapcsolódik:
Sorozatban dőltek meg az életműrekordok - Reigl Judit alkotása volt a legnépszerűbb

Festészetét tízévenként megújítva – a vászon mindkét oldalára festve és ezzel túllépve a modernizmus „egyoldalúságán” – ő lett az, akinek végül is sikerült feloldania az ellentétet a absztrakt és a figurális között. Reigl sajátos életműve mára világszerte elismerésre talált: lenyűgöző vásznait a legszámottevőbb múzeumok őrzik.

(Via We Love Budapest)

- hirdetés -

Promóció

- hirdetés -

X
X