Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Dobos László karnagy, zenetanár

Elhunyt Dobos László karnagy, zenetanár

Dobos László 1932-ben született született Dunaföldváron. „Az első osztály elvégzése után költözött a családja Pécsre, ahol 1950-ben a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett.” „Egész életét átszőtte a zene: tizenéves korában már vezényelt” és még élete utolsó éveiben is előadásokat tartott.  A karvezetés mellett műfordítással is foglalkozott.

- hirdetés -

1959-ben szerzett karvezetésből zenetanári oklevelet az akkori Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatán. Több kórussal is dolgozott, hosszútávú, nagyobb szabású munkát a Pécsi Kamarakórusban végzett, amit 1958 őszén Tillai Auréllal együtt alapítottak. Megszervezte a Pius-templom énekkarát is, amelyet aztán harmincöt évig vezetett.

- hirdetés -

„Én mindig azt vallottam, akkor jó a zene, ha örömet okoz. Ezt a felfogást egész életemben igyekeztem megtartani és továbbadni a tanítványaimnak” – mondta egy 2018-ban adott interjúban. „A legszebb rész a karnagyságban az, amikor megszólal a mű, az a pillanat, amikor az addig a bensőnkben élő zene fizikai valóságában is életre kel. Ez jelentette a motivációt is az évtizedek alatt.”

Legidősebb fia, Dobos László szintén karvezetéssel foglalkozik.

(Via pecsma.hu)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.