Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Geyer Stefi és Bartók Béla levelezését is feltárja a művésznőről megjelent tudományos...

Geyer Stefi és Bartók Béla levelezését is feltárja a művésznőről megjelent tudományos kötet

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Megjelent az első átfogó, tudományos erővel összegzett publikáció Geyer Stefi hegedűművésznő (1888–1956) életéről és munkásságáról a Zürichi Zeneművészeti Főiskola kutatási programjának keretében, német nyelven. A kiadás első alkalommal tárja nagyközönség elé Geyer Stefi és Bartók Béla teljes levelezését (1907–1945) és mutatja be a két művész kapcsolatát annak teljességében.

Geyer Stefi családi levelezése a Zipernovszky családdal és mentorával, Hubay Jenővel részletes képet fest a művésznő meghatározó magyarországi kapcsolatairól. Szintén első alkalommal lett közreadva jelentős képanyag a művésznő athéni magánhagyatékából. A tudományos cikkek, levelezések, Geyer Stefi fellépéseinek listája mintegy 522 oldalon olvasható. A kötet szerkesztője Váradi Helga, Svájcban élő magyar csembalóművész és Dominik Sackmann volt.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Mozart nővére, Nannerl inspirálta Váradi Helga legújabb lemezét

A Bartók Archívum és a Zürichi Zeneművészeti Főiskola együttműködését Vikárius László, a Bartók Archívum tudományos főmunkatársa gazdagította a kötetben megjelentetett cikkével. Váradi Helga kutatói munkája során Svájc, Magyarország, Ausztria, Görögország, Norvégia, az Egyesült Államok voltak fontos állomások. Inspiráló találkozások jöttek létre a leszármazottakkal, úgy mint a Zipernovszky, Geyer és Schulthess családokkal, Bartók Péterrel, jelentős svájci zenészekkel Geyer Stefi személyes ismeretségi köréből (Peter-Lukas Graf, Hansheinz Schneeberger).

2017-ben a Comenius Alapítvány és a Zipernowsky-Ház a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Váradi Helga és Dr. Jeszenszky Sándor előadásainak keretében időszakos fotókiállítást tartott Geyer Stefi athéni hagyatékából.

Ide kapcsolódik:
A magyar hegedűiskola első, külföldön is elismert női képviselője

A megjelent kötet a Peter Lang kiadó honlapján kapható.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X