Papageno Radio
Intermezzo Hatalmas kárpitjait adományozta az Iparművészeti Múzeumnak Tamás Klára képzőművész

Hatalmas kárpitjait adományozta az Iparművészeti Múzeumnak Tamás Klára képzőművész

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Iparművészeti Múzeum (IMM) gyűjteményének adományozta Dávidok és Góliátok, valamint Főnix című, nagy méretű falikárpitjait Tamás Klára képzőművész.

Nagyon jelentős adományokról van szó, mert ilyen hatalmas méretű (4,3-szor 2,8 méteres és 5,9-szer 4,8 méteres), kortárs kárpit eddig nem volt az IMM gyűjteményében – mondta el a Dávidok és Góliátok című kárpit budapesti becsomagolása előtt az intézmény főigazgató-helyettese. Jékely Zsombor hangsúlyozta:

Tamás Klára most adományozott munkái méretükben a reneszánsz és a barokk korban szőtt, hatalmas kárpitokat idézik,

nagyon fontos kiegészítései a múzeum kortárskárpit-gyűjteményének. Mint hozzáfűzte, Tamás Klárának ezeket a festői kompozícióit Kínában „fordították le” a kárpitművészet nyelvére egy erre szakosodott, kézimunkával dolgozó manufaktúrában.

Az Iparművészeti Múzeum munkatársai leveszik a falról Tamás Klára képzőművész Dávidok és Góliátok című alkotását a művész budapesti otthonában 2021. január 13-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Magyarországon Ferenczy Noémi óta jellemzőbbek a tervező által szövött, kisebb kárpitok – emlékeztetett Jékely Zsombor, hozzátéve: a Dávidok és Góliátok és a Főnix ezzel szemben a festői-tervezői koncepció alapján, kézzel szőtt kárpit technikáját képviselik. Ez valójában a kárpitok hagyományos elkészítési módja, már

Raffaello vagy Rubens kárpitjai is így készültek

Tamás Klára felidézte, hogy hat éve költözött New Yorkból Magyarországra; a két most adományozott szőnyeg tervei azonban még az Egyesült Államokban készültek. A kiindulást mindkét munkánál Tamás Klára olajfestményei jelentették, ezekből készültek a színtérképek ezekhez az aubusson stílusú, kézzel szőtt szőnyegekhez. A Főnixet két évig szőtte tíz ember, a Dávidok és Góliátok című kárpiton pedig másfél évig dolgoztak – jegyezte meg a művész.

Most úgy éreztem, a műveim be kell kerüljenek egy olyan környezetbe, ahol mindenkivel kapcsolatba kerülhetnek, a nagyközönség találkozhat velük

– beszélt az adományozás okairól Tamás Klára. Mint hozzátette, ezek a kárpitok igen közel állnak a szívéhez, a jelenleg zajló felújítás után pedig az Iparművészeti Múzeumnak meglesznek arra a lehetőségei, hogy ilyen nagy méretű szőnyegeket kiállíthasson.

Tamás Klára képzõmûvész Dávidok és Góliátok címû alkotása elõtt budapesti otthonában 2021. január 13-án. A mûvész a Dávidok és Góliátok címû 4,3×2,8 méteres és a Fõnix címû 5,9×4,8 méteres falkárpit mûveit az Iparmûvészeti Múzeumnak adományozza. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Tamás Klára 1946-ban született Marosvásárhelyen, majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémián végzett grafikus szakon. 1972 és 1982 között grafikus a bukaresti Meridiane és Kriterion könyvkiadóknál dolgozott grafikusként, később New Yorkban élt és alkotott. Munkáit több nagy közgyűjtemény őrzi, grafikai művei megtalálhatók például a New York-i MoMA és a bécsi Albertina gyűjteményében.

(Via MTI)

Promóció

Stream és színház

X
X