Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hegyi Barbara 55 éves

Hegyi Barbara 55 éves

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő, a Vígszínház művésze 1966. január 16-án született Budapesten.

Szülei Hegyi Barnabás operatőr és Martin Éva díszletépítész. Három hónapos korában elveszítette az apját.

- hirdetés -

1989-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1989-től 1996-ig a József Attila Színház tagja volt. 1992-ben három hónapig Los Angelesben a Lee Strasberg nevű színiiskolában tanult. 1996 óta a Vígszínház társulatát erősíti. Jelenlegi színházi szerepei közé tartozik Linda Christie (Játszd újra, Sam!, Pesti Színház), Claire Zachanassian (Az öreg hölgy látogatása, Vígszínház), Emmy néni/Glinda (Óz, a csodák csodája, Vígszínház), Emerenc (Az ajtó, Spirit Színház).

Közel 50 sikeres film- és tévészerepben láthatta a közönség, és rendkívül népszerű szinkronszínész. 1978-ban állt először kamerák előtt Mészáros Márta Útközben című filmjében. Olyan alkotásokban szerepelt, mint a Napló apámnak, anyámnak és a De kik azok a Lumnitzer nővérek? című filmek vagy a Linda, a Kisváros és a Haction sorozatok.

2000-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2005-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. 2010-ben a Vígszínház társulata neki ítélte a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt. Psota Irén-díjjal (2017) és Páger Antal-színészdíjjal (2019) is kitüntették.

Abraka babra (2011) és Alkalomadtán (2014) címmel két könyvet írt, melyek közül előbbivel 2012-ben elnyerte a Libri Aranykönyv díját.

(Via hegyibarbara.hu, Wikipedia)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X