Papageno Radio
- hirdetés -
Folk „Itt nem fogtok mulatni” – Így reagál a 2020-as évre a békebeli...

„Itt nem fogtok mulatni” – Így reagál a 2020-as évre a békebeli magyar jazzt manouche swinggel ötvöző Canarro

A Canarro a tradicionális gipsy jazz, másnéven a manouche swing műfajának egyedi interpretálásával vált ismertté. A zenekar legújabb projektje egy szilveszteri koncerttel kezdődött, amelynek lényege „40 perc tömény szomorkodás, reflektálva a 2020-as évre”, tudtuk meg Szakál Tamástól, az együttes hegedűs-énekesétől. Online megtekinthető „Szomorú Szilveszteri koncertjük” felvételét kedvenc jazzklubukban, állandó törzshelyükön, a pandémia miatt szintén nehéz helyzetbe került Jedermannban készítették el „Itt nem fogtok mulatni” alcímmel, sok szomorú balladával, örökzölddel, és jazz standarddel.

- hirdetés -

„A Canarro baráti köréből régebbi zenekari tagok és új ismerősök is színpadra álltak velünk a Szomorú Szilveszteri koncerten, így egy 9 fős együttessé alakultunk, ami egyfelől megteremtette a Canarróra eddig jellemző zenei világot, ám már eltér az előző 6 évben kialakult, a zenekar attribútumává vált gypsy jazz stílustól.

Most visszamentünk a bő 15 évvel ezelőtti kezdetekhez,

- hirdetés -

amikor stílustól függetlenül játszottunk mindent, ami eszünkbe jutott – igaz, akkor még csak duó voltunk – a tangótól a bossanovákon át a jazzig, a sanzonokon keresztül a magyar kávéházi zene érintésével a színházi kuplékig, olykor könnyűzenei örökzöldeket is érintve, a filmzenékről nem is beszélve”.

Blue Canarro Group – fotó: Stépán Virág

Az így létrejött, részben tehát a Canarróra nagyon is jellemző, másfelől viszont teljesen új formáció a Blue Canarro Group nevet kapta a „szomorú” bemutatóra való tekintettel – másképp írva: BCG – the Music Vaccine. Igazán találó rövidítés a mai időkben.

Az együttes tagjai: Darvas Kristóf, Szakál Tamás, Petz Bálint, Cseh Balázs, Soós Márton, Burján Orsolya, Pataki Anna, Kertész Endre, Sebestyén Patrik.

Szakál Tamás a felvétel körülményeiről is beszélt, melynek pénzügyi vonzatára utalva úgy fogalmazott: „tényleg egy no budget történés eredménye, aminek külön érdekessége – ami számunka nagy büszkeség –, hogy egy 9 fős zenekart vettünk fel egyetlen mikrofonnal. Sem az ének, sem a vokál, sem más hangszer nem kapott külön erősítést.”

Szakál Tamás és Burján Orsolya, Blue Canarro Group – fotó: Stépán Virág

A Canarro minden formációjára jellemző a természetes hangzás és az akusztikus megszólalás. „Örömmel hallottuk vissza, hogy még 9 zenész esetén is ilyen magas szinten sikerült a felvétel. Sőt, a koncertet meghallgatva sok kollégánk nem hitte el, hogy nincs bemikrofonozva a teljes zenekar. Hát nincs!

Egy mikrofon van és a Canarro, pontosabban a Blue Canarro Group! Hallgassák szeretettel!”

Szakál Tamás elmondta azt is, hogy a zenekar abban a szerencsés helyzetben van, hogy felkérést kapott az A38-tól egy koncertfelvételre a Raktárkoncert+ sorozat keretein belül. Sok dalt hoznak majd át a szilveszteri műsorból, emellett saját dalok is felcsendülnek majd. 

Közössségi oldalaikon is izgalmas változás lesz tapasztalható, hiszen elindították Patreon-oldalukat, amelynek segítségével szeretnék aktívan bevonni a közönséget a zenekar életébe: „A szilveszteri műsorból szeretnénk hagyományt csinálni, amelynek alap irányát, hangulatát mindig a közönség határozhatná meg (ami legutóbb a Szomorú Szilveszter volt). Emellett a követőinktől várunk dalötleteket is. Bárki elmondhatja, mit szeretne hallani a feldolgozásunkban! A még közelebbi kapcsolat kialkítását célozza ezenfelül, hogy terveink szerint külön kérésre bárki küldhet rövid, zenés üzenetet a Canarro közvetítésével, kedveskedhet szeretteinek.

Akár egy vidám dalba öntve is elmondhatják bánatukat, amennyiben ez lenne a megoldás valamire.

Összességében aktívan szeretnénk együtt alkotni, építeni a zenekar életét a közönséggel, amelyhez a Patreon-oldal remek eszköznek bizonyulhat. 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!