Papageno Radio
- hirdetés -
Folk „Itt nem fogtok mulatni” – Így reagál a 2020-as évre a békebeli...

„Itt nem fogtok mulatni” – Így reagál a 2020-as évre a békebeli magyar jazzt manouche swinggel ötvöző Canarro

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Canarro a tradicionális gipsy jazz, másnéven a manouche swing műfajának egyedi interpretálásával vált ismertté. A zenekar legújabb projektje egy szilveszteri koncerttel kezdődött, amelynek lényege „40 perc tömény szomorkodás, reflektálva a 2020-as évre”, tudtuk meg Szakál Tamástól, az együttes hegedűs-énekesétől. Online megtekinthető „Szomorú Szilveszteri koncertjük” felvételét kedvenc jazzklubukban, állandó törzshelyükön, a pandémia miatt szintén nehéz helyzetbe került Jedermannban készítették el „Itt nem fogtok mulatni” alcímmel, sok szomorú balladával, örökzölddel, és jazz standarddel.

„A Canarro baráti köréből régebbi zenekari tagok és új ismerősök is színpadra álltak velünk a Szomorú Szilveszteri koncerten, így egy 9 fős együttessé alakultunk, ami egyfelől megteremtette a Canarróra eddig jellemző zenei világot, ám már eltér az előző 6 évben kialakult, a zenekar attribútumává vált gypsy jazz stílustól.

Most visszamentünk a bő 15 évvel ezelőtti kezdetekhez,

- hirdetés -

amikor stílustól függetlenül játszottunk mindent, ami eszünkbe jutott – igaz, akkor még csak duó voltunk – a tangótól a bossanovákon át a jazzig, a sanzonokon keresztül a magyar kávéházi zene érintésével a színházi kuplékig, olykor könnyűzenei örökzöldeket is érintve, a filmzenékről nem is beszélve”.

Blue Canarro Group – fotó: Stépán Virág

Az így létrejött, részben tehát a Canarróra nagyon is jellemző, másfelől viszont teljesen új formáció a Blue Canarro Group nevet kapta a „szomorú” bemutatóra való tekintettel – másképp írva: BCG – the Music Vaccine. Igazán találó rövidítés a mai időkben.

Az együttes tagjai: Darvas Kristóf, Szakál Tamás, Petz Bálint, Cseh Balázs, Soós Márton, Burján Orsolya, Pataki Anna, Kertész Endre, Sebestyén Patrik.

Szakál Tamás a felvétel körülményeiről is beszélt, melynek pénzügyi vonzatára utalva úgy fogalmazott: „tényleg egy no budget történés eredménye, aminek külön érdekessége – ami számunka nagy büszkeség –, hogy egy 9 fős zenekart vettünk fel egyetlen mikrofonnal. Sem az ének, sem a vokál, sem más hangszer nem kapott külön erősítést.”

Szakál Tamás és Burján Orsolya, Blue Canarro Group – fotó: Stépán Virág

A Canarro minden formációjára jellemző a természetes hangzás és az akusztikus megszólalás. „Örömmel hallottuk vissza, hogy még 9 zenész esetén is ilyen magas szinten sikerült a felvétel. Sőt, a koncertet meghallgatva sok kollégánk nem hitte el, hogy nincs bemikrofonozva a teljes zenekar. Hát nincs!

Egy mikrofon van és a Canarro, pontosabban a Blue Canarro Group! Hallgassák szeretettel!”

Szakál Tamás elmondta azt is, hogy a zenekar abban a szerencsés helyzetben van, hogy felkérést kapott az A38-tól egy koncertfelvételre a Raktárkoncert+ sorozat keretein belül. Sok dalt hoznak majd át a szilveszteri műsorból, emellett saját dalok is felcsendülnek majd. 

Közössségi oldalaikon is izgalmas változás lesz tapasztalható, hiszen elindították Patreon-oldalukat, amelynek segítségével szeretnék aktívan bevonni a közönséget a zenekar életébe: „A szilveszteri műsorból szeretnénk hagyományt csinálni, amelynek alap irányát, hangulatát mindig a közönség határozhatná meg (ami legutóbb a Szomorú Szilveszter volt). Emellett a követőinktől várunk dalötleteket is. Bárki elmondhatja, mit szeretne hallani a feldolgozásunkban! A még közelebbi kapcsolat kialkítását célozza ezenfelül, hogy terveink szerint külön kérésre bárki küldhet rövid, zenés üzenetet a Canarro közvetítésével, kedveskedhet szeretteinek.

Akár egy vidám dalba öntve is elmondhatják bánatukat, amennyiben ez lenne a megoldás valamire.

Összességében aktívan szeretnénk együtt alkotni, építeni a zenekar életét a közönséggel, amelyhez a Patreon-oldal remek eszköznek bizonyulhat. 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X