Papageno Radio
Film Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete

Még 2020. december 21-én alakult meg a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (Hungarian Cinematographers Association), amely társaság január 24-én kiadott közleménye szerint a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni.

„A Magyar Filmoperatőrök Egyesülete politikailag független, kizárólag szakmai szempontok alapján szerveződő egyesület, amely azért jött létre, mert tagjai álláspontja szerint a korábbi, operatőröket tömörítő szervezet (Hungarian Society of Cinematographers) független, politikai hatásoktól mentes működése már nem volt biztosítható” – áll a kommünikében.

Az új egyesület 42 tagja között több Oscar-díjas és Oscar-jelölt, illetve Emmy-díjas szakember van. Hatan közülük a Kossuth-díj, négyen a Magyarország Kiváló Művésze díj, nyolcan a Magyarország Érdemes Művésze díj, huszonketten pedig a Balázs Béla-díj birtokosai.

Ide kapcsolódik:
„Nem gondolom, hogy én vagyok a megoldás” - Novák Emil az SZFE-ügyben

Az egyesület elnökének Szabó Gábort, az elnökség további tagjainak Gózon Franciscót és Kardos Sándort választották, tiszteletbeli elnöknek pedig Ragályi Elemért kérték fel.

A Magyar Operatőrök Társaságából korábban 24 alkotó lépett ki, amikor a szervezet elnökségi tagja, Novák Emil elfogadta a kinevezést a Színház és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettesi posztjára. Ők szerepelnek most a HCA alapítóinak listáján is. A társaságból egyébként később Novák Emil és az addigi elnök, Koltai Lajos is kilépett.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!