Papageno Radio
Intermezzo Meghalt Claude Bolling francia zongorista, több mint száz film zenéjének szerzője

Meghalt Claude Bolling francia zongorista, több mint száz film zenéjének szerzője

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Meghalt 90 évesen Claude Bolling francia jazz-zongorista, több mint száz film, köztük a Borsalino és a Kaliforniai lakosztály zenéjének szerzője – írta a Variety.com. A hírt, amely szerint Bolling a franciaországi Garches-ban hunyt el december 29-én, a zenész weboldala tették közzé, a halál okáról nem írtak.

Az 1930-ban Cannes-ban született Bolling csodagyereknek számított, 14 évesen már profi zongoristaként lépett fel. Jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a tradicionális jazz a hatvanas években újra divatba jöjjön. Nagy hatással volt rá Duke Ellington, Oscar Petersonnal barátok is lettek. Több mint száz film zenéjét szerezte, köztük a cannes-i filmfesztiválról 1957-ben készült dokumentumfilmét. A számos francia és kanadai alkotás között volt az 1970-es Borsalino, valamint az 1978-as Kaliforniai lakosztály, de mai amerikai filmekben is felcsendülnek a számai, többek között a 2006-os Holidayben, vagy az Oscar-díjas Jokerben (2019).

Klasszikus zenészekkel felvett produkcióival is világsikert ért el, Jean-Pierre Rampal francia fuvolaművésszel 1975-ben készített lemeze, a Suite for Flute and Jazz Piano Trio több mint egy évtizeden át szerepelt a Billboard klasszikus zenei toplistáján. Muzsikált együtt Maurice André trombitavirtuózzal és Yo-Yo Ma csellistával is.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X