Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Meghalt Sas József humorista

Meghalt Sas József humorista

Sas József, eredetileg Polacsek József Jászai Mari-díjas színész, rendező, író, színházigazgató, humorista; érdemes és kiváló művész 82 évesen hunyt el.

Békéscsabán született  1939. január 3-án. Édesapja is színész volt, aki a holokauszt áldozata lett. Édesanyja ingvarrásból próbálta eltartani a négyfős családot. „Hogy valamivel ő is hozzá tudjon járulni a kasszához, megkérte édesanyját, hogy tanítsa meg varrni, és állítása szerint az egész környék fürdőnadrágját ő varrta”.

- hirdetés -

Édesanyja tanácsára kezdtek el járni öccsével, Imrével a Rózsavölgyi Kálmán Színiiskolába, abba az intézménybe, ahol többek között Hofi Géza és Sztankay István is tanult. 1957-ben végzett itt, majd a győri Kisfaludy Színházhoz (jelenlegi nevén Győri Nemzeti Színház) szerződött. Ekkor változtatta meg vezetéknevét Sasra, ez volt ugyanis édesapja művészneve színészként. „Az apám miatt is, meg így jobban ki lehetett írni a nevem a plakátokra. Így ismert meg az ország” – mesélte később a névváltoztatás okáról.

Tagja volt 1958-tól a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak. 1973 óta a Mikroszkóp Színpad művésze, melynek 1985–2009 között igazgatója is volt. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője, számos nagylemeze jelent meg, több önálló estnek írója, valamint előadója.

A művész 2018. november elején bejelentette, hogy – egészségi állapotára hivatkozva – valamennyi további 2018-as szereplését lemondja. 2019 elején kétoldali agyvérzést kapott. 2020 végén elkapta a koronavírus-fertőzést, súlyos megbetegedéssel szállították kórházba. A humorista szervezete január 16-án éjjel feladta a harcot a vírus ellen.

(Via Wikipedia, Index)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X