Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Sir Simon Rattle lesz a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának új vezető karmestere

Sir Simon Rattle lesz a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának új vezető karmestere

A brit karmester a 2023/24-es évadban veszi át a müncheni zenekar vezetését a 2019-ben elhunyt Mariss Jansons utódjaként.

- hirdetés -

Sir Simon Rattle 2010 óta visszatérő vendégkarmestere a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának, és különösen jó kapcsolatot ápol az együttessel. „A zenekar nagy örömmel fogadja Sir Simont az új vezető karmesterként. Szenvedélyességével, művészi sokoldalúságával és megnyerő karizmájával méltó utódja lesz Mariss Jansonsnak” – mondta el Ulrich Wilhelm, a zenekar intendánsa.

- hirdetés -

A karmester öt évre szóló szerződést írt alá a zenekarral. Tervei között szerepel egy új koncertterem létrehozása Münchenben, amely elődjének, Mariss Jansonsnak is célja volt.

Ide kapcsolódik:
Egy amatőr hegedűs élményei Simon Rattle zenekarában

Rattle napjaink egyik legnagyobb karmestere. 1980-tól 1998-ig a Birminghami Városi Szimfonikusok vezető karmestere, 2002 és 2017 közt a Berlini Filharmonikus Zenekart vezette, 2017-ben pedig a Londoni Szimfonikus Zenekar élére állt. Rattle távozása érzékenyen érinti a londoni zenekart, ezért a karmester beleegyezett, hogy 2023-ig, vagyis egy évvel meghosszabbítsák szerződését, amikor kinevezik a zenekar emeritus karmesterének is. Ezt a címet legutóbb André Previn nyerte el.

(Via br.de, MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.