Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Színházi alkotókat fenyegettek meg halálosan Fehéroroszországban

Színházi alkotókat fenyegettek meg halálosan Fehéroroszországban

Halálos fenyegetést kapott egy fehérorosz állami lapban a Belarus Free Theatre két Londonban élő alapító-vezetője, Natalia Kaljada és Nyikolaj Kalezsin.

- hirdetés -

A producer Kaljada és férje, a drámaíró-újságíró Kalezsin 2005-ben alapították Minszkben a Belarus Free Theatre-t, nyíltan fellépve Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök autoriter rezsimje ellen. A nemzetközi színházi szcéna egyik fontos képviselői, akik az Európai Színházi Konvenció tagjai, de előadásaikat hazájukban akkor és ma is csak titokban tarthatják. A velük együttműködő alkotók és az előadásaikat nézők is komoly egzisztenciális, sőt akár életveszélynek teszik ki magukat. Kaljada és Kalezsin is megjárta a fehérorosz börtönöket, 2011 óta politikai menekültként élnek Londonban.

- hirdetés -

A Szovjetszka Belarusz című állami lap december 27-i számában írtak a színházról, a cikket azzal zárva, hogy le fogják őket vadászni és egymás mellett fognak lógni. Egy héttel később ugyanott Kalezsinről és az ukrán emberi jogi harcos filmrendezőről, Oleg Szencovról írtak úgy, mint akik lerombolják az országaikat, mert Fehéroroszországot és Ukrajnát világértékekkel akarják európaivá tenni. Natalia Kaljada és Nyikolaj Kalezsin felszólították az Egyesült Királyság kormányát, hogy vezessenek be szankciókat a Lukasenka-rezsimmel szemben.

A The Stage színházi lapnak nyilatkozott Kaljada, aki elmondta, azért használják ezt a nyelvet és azért alkalmaznak szankciókat velük szemben, mert félnek tőlük, attól, hogy az előadásaik valódi változást hoznak az országban. Hozzátette, ezek a cikkek csak megerősítik őket abban, hogy folytassák a munkát.

(The Stage)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X