Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 91 éves korában elhunyt Christopher Plummer

91 éves korában elhunyt Christopher Plummer

Christopher Plummer Oscar-, BAFTA-, Emmy- és Golden Globe-díjas kanadai színész 1929. december 23-án született az Ontario állambeli Torontoban.

- hirdetés -

Zongoristának kezdett el tanulni, de érdeklődése hamarosan a színház felé fordult, a középiskolában kezdett el színdarabokban játszani. Akkor tudatosult benne, hogy színész lesz, mikor megnézte Laurence Olivier V. Henrikjét (1944). Ottawaba utazott vonattal, hogy a Canadian Repertory Theatre-rel tapasztalatot szerezzen.

- hirdetés -

Színházi karrierje az ’50-es években indult. 1953-ban Tyrone Power helyére ugrott be a The Dark Is Light Enough című darabban. Filmes pályafutása 5 évvel később indult amikor Sidney Lumet egy fiatal író szerepét osztotta rá a Stage Truck című drámában, melyben a főszereplő Henry Fonda volt. Bár az igazi áttörést az ötszörös Oscar-díj nyertes – köztük legjobb film és legjobb rendező – A muzsika hangja hozta el számára 1965-ben.

A ’70-es években főleg mellékszerepekben volt látható, de olyan sikerfilmekben, mint az Aki király akart lenni (1975), A názáreti Jézus (1977) vagy a Csendestárs (1978). A ’80-as években több B kategóriás moziban is szerepelt, de a ’90-es évek második felétől ismét egyre több hollywoodi szuperprodukcióban látható volt: 12 majom (1995), A bennfentes (1999), Egy csodálatos elme (2001), Sziriana (2005), A belső ember (2006), Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (2009).

2010-ben jelölték életében először Oscar-díjra Lev Tolsztoj megformálásáért a The Last Stationben. Plummer éreztette is, hogy bántja, hogy ilyen sokáig kellett várnia az első jelölésig: “Nos ahogy mondtam ez az időről szól. Úgy értem 80 éves vagyok az Isten szerelmére! Irgalmazzatok!” – nyilatkozta még a díjátadás napján a CBC-nek. Bár a ceremónián Christoph Waltzot tüntették ki mellékszereplő kategóriában a Becstelen brigantykért.

Plummer háromszor házasodott meg. Első felesége a Tony-díj nyertes színésznő, Tammy Grimes volt. Négy évnyi házasságuk 1960-ban válással végződött, lányuk a szintén színésznő Amanda Plummer. A válásuk után Plummernek a lányávál egészen tinédzserkoráig nem volt kapcsolata, de ma már jó viszont ápolnak egymással. Második feleségét Patricia Lewist 1962-ben vette el, de négy év után tőle is elvált. Harmadik felesége az angol táncosnő és színésznő Elaine Taylor, akivel 1970-től napjainkig együtt van, és jelenleg egy connecticuti farmon élnek. Plummer emlékiratai 2008-ban láttak napvilágot I Spite of Myself címmel.

(Via TheGuardian)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.