Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A Bécsi Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője lett Varga Judit

A Bécsi Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője lett Varga Judit

Varga Judit, aki zeneszerzőként és zongoraművészként Bécsben dolgozik, március 1-től tölti be a zeneszerzés tanszék tanszékvezetői posztját a Bécsi Zeneművészeti Egyetem.

- hirdetés -

Varga Judit (42), aki 2013 óta oktat zeneszerzést valamint film- és médiaművészetet a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen, a tanszék legfiatalabb professzora. A bécsi egyetem, amely nemrég új campussal bővült, évek óta a QS University Ranking TOP 3 intézménye között van.

- hirdetés -

Varga Judit számos nemzetközi zongora- és zeneszerzésverseny első helyezettje. Műveit világszerte olyan rangos fesztiválokon és koncerttermekben játsszák, mint a Wien Modern, Magyar Állami Operaház, Cité de la musique Paris, Juilliard School New York, CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, Mini Fesztivál, Konzerthaus és Musikverein Wien, Muffathalle München, Varsói Ősz.

Ide kapcsolódik:
Az egyik legrangosabb zeneműkiadóval kötött megállapodást Varga Judit zeneszerző

A külföldi és hazai zenekarok és együttesek közül pedig olyanok tűzik műsorukra, mint az Ensemble Modern, a BBC Szimfonikus Zenekar, a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara, a Magyar Állami Operaház Zenekara, az UMZE Kamaraegyüttes, a Concerto Budapest, az Ensemble Kontrapunkte, a Riot Ensemble London, az ensemble XX. jahrhundert (eXXj) vagy a Magyar Rádió Énekkara.

Varga zongoristaként és zeneszerzőként egyaránt rendszeresen dolgozik együtt a világ vezető együtteseivel, zenekaraival.

Kíváló művészi teljesítményének méltatásaképp 2011-ben és 2014-ben az Osztrák Oktatási és Kulturális Minisztérium alkotói díját, 2012-ben Bécs városának kitüntetését vehette át. Három alkalommal nyerte el az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíját (2002, 2003 és 2006), valamint 2001 és 2004-ben a Tokyo Foundation ösztöndíjának nyertese volt. Számos más díja és versenysikere mellett megemlítendő még az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerző versenyének első díja 2009-ben és második díja 2011-ben.

Széles zongorarepertoárjában a klasszikus zeneirodalom legfontosabb darabjai mellett kortárs új kompozíciók is szerepelnek. Zeneszerzőként kiemelten érdeklődik rövidfilmek és színházi előadások megzenésítése, valamint multimédiás rendezvényekre írt kompozíciók iránt. Olyan munkákat jegyez, mint a Prima Primissima díj zenei arculatának megtervezése, illetve több mint 30 színházi előadás valamint film zeneszerzője. Az Osztrák Filmakadémia „Legjobb filmzene“ kategóriájában 2013-ban és 2014-ben is jelölést kapott, 2014-ben meg is nyerte a díjat a „Deine Schönheit ist nichts Wert“ című film zenéjéért.

2013 és 2019 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanított zeneszerzést, film- és média művészetet. 2013 óta a bécsi Zeneművészeti Egyetem (Universität für Musik und darstellende Kunst) tanára.

2017-ben munkásságáért Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat kapott. 2018-ban az Emberi Erőforrások Miniszterétől Erkel Ferenc-díjat vehetett át. Szintén 2018-ban elnyerte a Magyar Zeneszerzők Egyesületének Istvánffy Benedek-díját, mely az év legjobb bemutatójának jár: ez 2018-ban Varga Judit műve a Pocket Requiem volt.

2018 júniusában a BBC Szimfónikus Zenekarra debütált Londonban (…alles Fleisch), majd 2018 októberében a londoni Riot Ensemble “call for score” nyerteseként Broken Beauty című Ensemble darabja került bemutatásra.

2019-ben Pendulum című zongoradarabjával elnyerte a hamburgi székhelyű TONALi díjat.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.