Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A moziktól a szimfonikus zenekarokig – Újabb 1 milliárd eurót kap a...

A moziktól a szimfonikus zenekarokig – Újabb 1 milliárd eurót kap a német kulturális élet

Újabb egymilliárd eurós (355 milliárd forint) támogatáshoz jut a német kulturális szféra a szövetségi kormánytól.

- hirdetés -

A Neustart Kultur (Újrakezdés a kultúrában) nevű programra a koalíciós pártok – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) – új megállapodása alapján 2020 után az idén is egymilliárd eurót fordítanak a szövetségi költségvetésből. A támogatás megduplázása „a szolidaritás, a remény és a bátorítás jele” – emelte ki sajtónyilatkozatában Monika Grütters kulturális államminiszter.

- hirdetés -

„Támogatni és védeni akarjuk egyedülálló kulturális sokszínűségünket és át akarjuk menteni a (járványügyi) zárlat utáni időkre” – tette hozzá.

A program a tavaly lefektetett szabályok szerint folytatódik, ami legfőképpen azt jelenti, hogy hangszerkészítőtől moziüzemeltetőig és szobrásztól fesztiválszervezőig, helytörténeti múzeumtól országos könyvtárig és cirkusztársulattól szimfonikus zenekarig a kulturális élet valamennyi szereplője és intézménye kaphat támogatást a koronavírus-járvány miatt elveszenvedett veszteségek ellensúlyozására. Így például hétévesnél kisebb gyermeket nevelő szabadúszó művészek 12 ezer eurós ösztöndíjra pályázhatnak, múzeumok pedig műtárgyanként húszezer eurós támogatást igényelhetnek kortárs képzőművészeti gyűjteményük bővítésére.

Ide kapcsolódik:
Független adományportál indult a magyar kultúra támogatásáért

A Neustart Kultur független a szövetségi kormány többi, ágazatokat átívelő stabilizációs programjától, a többi között az egyéni vállalkozók és a kisvállalkozások megsegítésére 50 milliárd eurós keretösszeggel elindított támogatási alaptól, amelynek forrásai ugyancsak jelentős részben a kultúra területén tevékenykedőkhöz jutnak – emelték ki a program első évét összegző beszámolóban, amely szerint a támogatás nemcsak a fennmaradást, hanem a fejlesztéseket is szolgálja. Így például 150 millió eurót különítettek el a járvány miatt megváltozott környezethez alkalmazkodó új, különösen a digitalizáció lehetőségeire épülő előadási, művészetközvetítési formátumok kidolgozására és bevezetésére.

Németországban a tavaly novemberben bevezetett és decemberben megszigorított járványügyi zárlat miatt csaknem teljes mértékben leállt a kulturális élet. A szövetségi kormány mellett a tartományi kormányok is igyekeznek támogatni az ágazatot, a tartományi rangú főváros, Berlin vezetése például engedélyezte, hogy az alapvető árucikkeket forgalmazó üzletek mellett a könyvesboltok is nyitva tartsanak.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.