Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Vezető európai színházak: „A fiatal alkotók jövőjét veszélyezteti a jelenlegi helyzet"

Vezető európai színházak: „A fiatal alkotók jövőjét veszélyezteti a jelenlegi helyzet”

A több mint 25 országból 44 tagszínházat számláló, 1988-ban alapított Európai Színházi Konvenciónak (European Theatre Convention) két magyar tagja van, a Pesti Magyar Színház és a szombathelyi Weöres Sándor Színház. A szervezetet irányító vezetőség nyilatkozata arra figyelmeztet, hogy a pandémia nem csupán a színházi működésre van hosszú távon hatással, de a fiatal színházi alkotók fejlődését is veszélyezteti.

- hirdetés -

Az Európai Színházi Konvenció vezető testülete kiemelte, hogy az évadra tervezett produkciók törlése vagy későbbi időpontra tolása miatt a fiatal alkotók három-öt évre veszítik el azt a lehetőséget, hogy új előadásokat hozhassanak létre. A nyilatkozatban kiemelik, hogy a Covid-19-járvány megmutatta, mennyire bizonytalan a színházi struktúra. Vannak intézmények, amelyek ideiglenesen bezártak, sok színész maradt bevétel nélkül, és azon gondolkodik, hogy felhagy az előadó-művészettel. A fiatalokról azonban eddig kevés szó esett.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
5 ezer fős közönség előtt tartják meg Franciaországban a nyári fesztiválokat

Már az áprilisi műsort is törölték Európa jó néhány színházában. Ha az intézmények ismét kinyithatnak és elkezdhetnek játszani a csökkentett nézőtérnek – és csökkentett büdzsével -, a teljes évadot újra kell tervezni az elmaradt vagy új időpontra kitűzött előadások függvényében. Mivel a színházak több évre előre terveznek, a helyzet olyan következménnyel is járhat, hogy a már fejlesztés, tervezés alatt álló produkciók mellett továbbiakra nem lesz hely és idő. Ez azt jelenti, hogy

jóval kevesebb lehetőséget kapnak a fiatal alkotók, és jóval nehezebbé válik, hogy a tanulmányaik után elkezdjék professzionális alkotói pályájukat, így pedig elveszhet egy teljes generáció.

A közleményt kiadó, közfinanszírozott színházakból álló Európai Színházi Konvenció vezetősége felelősséget érez az iránt, hogy az alkotók útját egyengesse, illetve biztosítsa a a helyi közösségek számára a sokszínű kulturális kifejezés lehetőségét. A jelenlegi helyzetben eléjük támasztott új kihívások azonban arra kényszerítik az intézményeket, hogy a rendelkezésükre álló anyagi forrásokat átcsoportosítsák, és a pályakezdőkre szánt összegeket másra fordítsák.

Ide kapcsolódik:
A moziktól a szimfonikus zenekarokig – Újabb 1 milliárd eurót kap a német kulturális élet

Kiemelik, hogy a szervezet az elmúlt évben erősen lobbizott annak érdekében, hogy az Európai Unió és a tagállamok megnöveljék a színházak bevételkiesésből adódó kompenzációját, megerősítsék a Kreatív Európa programon belül a színházak támogatását és a nemzetközi együttműködés kereteit, valamint elősegítették a tagszínházak között az egészségvédelmi előírásokat és az újranyitást érintő legjobb gyakorlatok megosztását. Hozzáteszik, hogy a remény és a képzelet szükséges ahhoz, hogy emberek maradjunk és túléljünk, ezért szorgalmazzák a színházak biztonságos megnyitását.

(Európai Színházi Konvenció)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.