Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Előtte-utána képek a felújított József főhercegi palotáról

Előtte-utána képek a felújított József főhercegi palotáról

A Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán osztották meg a látványterveket az újjászülető József főhercegi palota belső tereiről. A poszt szerint a Budavári Palotanegyedet megújulásának keretében még idén megkezdik a József főhercegi palota újjáépítését az eredeti terveknek megfelelően.

- hirdetés -

A külső homlokzat mellett a palota főbejárata mögötti pompás, üvegtetejű díszlépcsőházat is korhűen rekonstruálják, amely újra felvezet majd a két emelet magasságú díszterembe.
Az újjászülető palota rendezvényeknek is otthont ad majd, visszaállított reprezentatív tereit és neoreneszánsz kertjét a nagyközönség is látogathatja a jövőben.

- hirdetés -

Az épület a Szent György tér nyugati, Krisztinavárosra néző oldalán állt, szemközt a Sándor-palotával.

Az 1789-ben befejezett klasszicista Teleki-bérpalota 1892-ben került József Károly Lajos főherceg tulajdonába, aki historizáló stílusban alakíttatta át

– számol be az épület történetéről a program oldala.

József főherceg palotája Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek tervei alapján, az egykori Teleki palota átépítésével készült el 1906-ban. Budapest 1944-es ostroma idején a nyugati homlokzatot több belövés is érte, de helyreállítás helyett előbb elhanyagolták, majd 1968 júniusában a leromlott állapotú palotát felrobbantották, a romokat az alapokkal együtt lebontották és eltakarították. Helye azóta is romterületként, funkció nélkül állt.

A 2000-es évek fordulóján kiterjedt kutatások folytak a területén, amelyek befejeztével középkori rommezőt hoztak létre és látogathatóvá tették a középkori pincerendszert is.

Ide kapcsolódik:
Középkori kincsek és jelentős építészettörténeti emlékek kerültek elő a budai Várban

Az ingatlan fejlesztése Korb Flóris és Giergl Kálmán terveihez hűen történik. Az épület az egykori saroktornyokat, valamint az egyedi keleties jegyekkel bíró homlokzatot megtartva születik újjá.

Funkcióit tekintve az ötszintes ingatlan elsősorban irodai célokat szolgál majd.

A nagyközönség számára is nyitott, történelmi tereiben rendezvények kapnak majd helyet. A tervek szerint ismét látogatható lesz a főhercegi palotához tartozó kert, és a neoreneszánsz stílusban épült egykori istálló is.

(Via NemzetiHauszmannProgram)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.