Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Három tematikus Munkácsy-szobor készül Békéscsabára

Három tematikus Munkácsy-szobor készül Békéscsabára

Egy egészalakos Munkácsy-szobrot, valamint a festőgéniusz két híres alkotására utaló köztéri művet helyeznek ki 2022 első felében a jelenleg is épülő Munkácsy-negyedben Békéscsabán.

- hirdetés -

Munkácsy Mihály szobrát Boros Péter 7 millió forintért, az Ásító inast Miklya Gábor 10 millió forintért, a Rőzsehordó nőt pedig Prisztavok Tibor 10 millió forintért készítheti el. A tervek szerint mindegyik szobor bronzból készül majd.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Letették a békéscsabai Munkácsy-negyed alapkövét

Boros Péter szobra 1:1 méretarányú lesz, a Munkácsy Mihály Múzeumnál kap helyet. Emiatt az ott lévő mellszobrot – amit 1958-ban Borsos Miklós szobrászművész alkotott –, valószínűleg áthelyezik a kulturális negyed másik helyszínére.

A szobrokról az első pályázati kiírás 2018-ban jelent meg, a felhívásra 34 alkotás érkezett. A városi közgyűlés a tervpályázatokat eredménytelenné nyilvánította. Ezt követően egy meghívásos pályázatot írtak ki, abban békéscsabai és a városhoz kötődő művészeket kértek fel, hogy nyújtsanak be pályaművet: Boros Pétert, Kotormán Norbertet, Prisztavok Tibort és Miklya Gábort. Hárman éltek a lehetőséggel, összesen kilenc munka futott be.

A békéscsabai Munkácsy-negyedet a pécsi Zsolnay-negyed mintájára tervezik kialakítani. Középpontja a legtöbb eredeti festménnyel rendelkező Munkácsy Múzeum lesz, de ennek keretében építik meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új épületét, felújítják a Munkácsy Emlékházat, az Ursziny-Beliczey-kúriát és három hidat. A munkálatok több helyszínen jelenleg is folynak.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.