Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közös stratégiáról egyeztettek a hazai fesztivál- és rendezvény szakma képviselői

Közös stratégiáról egyeztettek a hazai fesztivál- és rendezvény szakma képviselői

Online megbeszélést tartottak az országos fesztivál- és rendezvény szakma szövetségeinek elnökei. Közlemény:

- hirdetés -

A Magyar Fesztivál Szövetséget Márta István elnök, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségét Bán Teodóra, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségét Vincze Andrea, a Magyarországi Rendezvényszervezők és Szolgáltatók Szövetségét Ganczer Gábor, a Music Hungary-t Weyer Balázs elnök képviselte. (Lobenwein Norbert – a MH társelnöke – a Petőfi Zenei Díj átadása miatt nem tudott részt venni.)

- hirdetés -

A találkozón szó esett a közös érdekek meghatározásáról, egyeztetéséről és aktív képviseletéről. Egyetértettek abban, hogy az elmúlt időszakban összegyűlt tapasztalatok alapján szükséges a szakmai szervezetek összefogása, a közös érdekek meghatározása, a folyamatos helyzetelemzés és a fesztiválok, rendezvények aktív és együttes képviselete.

A megbeszélésen a pandémia miatti elhúzódó korlátozásoknak a szektorra gyakorolt drámai hatása, illetve a lehetséges kiutak és túlélési stratégiák voltak a legfontosabb témák. Egyeztették a járulék- és bértámogatásokkal, illetve a KATÁ-s adózással kapcsolatos további érdekképviseleti stratégiájukat.

Áttekintették azokat a rendezvény-kockázati biztosítékokkal, az esetleges állami garanciavállalással kapcsolatos külföldi példákat, amelyeket különböző országokban már a gyakorlatban is bevezettek. Felvetették a belépőjegyek áfájának 5%-ra csökkentését, amely tervvel már korábban megkeresték a kormányzatot. Elemezték – többek között – a fesztiválok és rendezvények szünetelésének az idegenforgalomra gyakorolt hatását és az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Magyar Turisztikai Ügynökség szerepét a különböző, turizmust érintő támogatásokban.

Megállapodtak abban, hogy egyeztetik lépéseiket a járvány hatásaival kapcsolatos kommunikációban mind a közönség, mind a döntéshozók felé, illetve a szektornak szükséges állami segítség területén is.

A fesztiválokat és a rendezvényeket érintő nemzetközi sajtóhírek kölcsönös megosztásáról is megegyezés született.

A szervezetek vezetői elhatározták, hogy a járvány elmúltával közös, országos konferenciát tartanak, amelyen a szakmai programokon kívül kulturális eseményeket is szerveznek – és legalább a járvány hatásának elmúltáig – a hasonló találkozókat rendszeressé teszik.

Egyetértettek, hogy mindent megtesznek az áprilisi, májusi évadindítás érdekében és igény szerint segítik a döntéshozókat a feltételek szempontjainak kidolgozásában.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.