Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közvetítés – Hontvári Gábor debütál a Nemzeti Filharmonikusok élén

Közvetítés – Hontvári Gábor debütál a Nemzeti Filharmonikusok élén

A világ legrangosabb versenyei közt számon tartott Sir Georg Solti Nemzetközi Karmesterversenyen 2020-ban megosztott második helyen végzett Hontvári Gábor vezényli a Nemzeti Filharmonikusok február 25-i koncertjét a Müpában. A hangversenyt 19.30-tól követhető online a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

- hirdetés -

A Németországban élő fiatal magyar karmestert – aki egyebek mellett a würzburgi Mainfranken Theater első karmestere és helyettes zeneigazgatója -, megtiszteltetésként érte a felkérés. Ez az első közös koncertje a Nemzeti Filharmonikusokkal. A Klasszikus szimfónia címet viselő hangversenyen Prokofjev, valamint Csajkovszkij alkotásai csendülnek fel. Hogy nemzetiségükön kívül mi köti még össze az orosz műveket?

- hirdetés -

„Mindhárom darab ezer szállal kötődik Mozart és Haydn zenéjéhez. Ugyanaz a klasszikus stílus, könnyedség, természetes szépség és finomság hatja át mindegyiket” – mesél a koncertről a karmester.

Hontvári Gábor szerint az est különlegességét adja az is, hogy Prokofjev: I. (D-dúr, „Klasszikus”) szimfónia, valamint Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára című művei technikai kihívást jelentenek valamennyi zenésznek.

Ide kapcsolódik:
Ősztől Hontvári Gábor lesz a würzburgi Mainfranken-Theater első karmestere

Magas színvonalú és sziporkázó szólójátékokra épülnek, úgyhogy a zenekartól is igen komoly munkát igényelnek. A harmadik mű esetében, amely Csajkovszkij Vonósszerenádja, a mondanivaló súlya elvileg kevésbé nyomna a latba a műfaj szabta keretek miatt, ám Hontvári Gábor szerint olyan gondolati mélység és szerkesztésmód jellemzi a darabot, melynek köszönhetően ez a szerenád megüti bármelyik szimfónia színvonalát. „Úgyhogy három nagyszerű darabot hallhat február 25-én este a közönség” – összegez Gábor.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!