Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közvetítés – Kesselyák Gergely vezényli a MÁV Szimfonikusokat

Közvetítés – Kesselyák Gergely vezényli a MÁV Szimfonikusokat

A MÁV Szimfonikus Zenekar Kesselyák Gergely vezényletével a 2020. november 5-én elhunyt Szőcs Géza költő, író, irodalomtudós és politikus emlékére ad online koncertet 2021. február 3-án 19 órakor a Zeneakadémián.

- hirdetés -

Szőcs Géza 1953-ban született Marosvásárhelyen. Felsőfokú tanulmányait Kolozsvárott, a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen végezte magyar-orosz szakon, 1978-ban diplomázott. Már egyetemi tanulmányai alatt háromnyelvű egyetemi diáklapot szerkesztett. 1975-ben jelent meg első verseskötete. 1979-ben Herder-ösztöndíjjal egy évig Bécsben tanult. Költői és szerkesztői munkásságának fő célja és tartalma az erdélyi magyarság jogainak védelme volt, emiatt a hatóságok részéről állandó támadások érték, 1982-ben le is tartóztatták.

- hirdetés -

1986-ban Svájcba emigrált, onnan az 1989-es romániai forradalom után tért vissza Kolozsvárra. Újságíró, szerkesztő volt, és bekapcsolódott a politikai életbe is. 2010 után kezdődött aktív szerepvállalása Magyarországon, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, a Magyar PEN Club elnöke, 2012-től a miniszterelnök főtanácsadója volt, közben szüntelenül folytatta irodalmi munkásságát. Számtalan kitüntetést kapott, többek között Magyarország Babérkoszorúját, Robert Graves-díjat, Bethlen Gábor-díjat, a Bécsi Európai Akadémia nagydíját, József Attila-díjat, Kossuth-díjat.

Szőcs Géza a MÁV Szimfonikus Zenekarnak régi barátja volt, rendszeresen látogatta a zenekar hangversenyeit. Amikor 2017-ben Csaba Péter, a zenekar vezető karmestere megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagi fokozatát, a kitüntetés ünnepélyes átadásán ő mondott ünnepi beszédet, kiemelve, hogy a kolozsvári születésű karmester életművével Erdély, a magyarság és a francia kultúra sok évtizedes kapcsolatait mélyítette tovább. Csaba Péter, aki maga is Erdélyből indult sikeres művészi pályájára, meleghangú írásban fejezte ki fájdalmát és részvétét.

A műsor első részében Mozart A varázsfuvola és a Don Giovanni népszerű operaáriáit hallhatja a közönség. A második részben Fekete Gyula Excelsior! című kortárs opera részlete mellett a gyász kifejezésére Alekszej Ribnyikov, kortárs orosz zeneszerző szimfóniájának lassú tétele hangzik majd el. Ezt követően Selmeczi György Szőcs Géza szövegére komponált Szirén, illetve Veron című operáiból hangoznak el részletek.

A hangverseny szólistái:

  • Kele Brigitta – szoprán
  • Fekete Attila – tenor
  • Kovács István – basszus

Az esten Szőcs Géza Hitvallás (2009) című írásából Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze olvas föl szemelvényeket.

A koncert szünetében az alkalomra készült Meglátni a szirént című kisfilmet láthatja a közönség. Rendező-forgatókönyvíró: Farkas Wellmann Endre.

A hangverseny megtekintése a MÁV Szimfonikus Zenekar YouTube-csatornáján ingyenes.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.