Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nagy Ágnes is kiállít Velence egyik legrangosabb kortárs tárlatán

Nagy Ágnes is kiállít Velence egyik legrangosabb kortárs tárlatán

Nagy Ágnes szobrászművész személyében először állít ki magyar alkotó Velencében a CONTEMPORARY VENICE 2021 – ITSLIQUID Nemzetközi Művészeti Kiállításon. A rangos képzőművészeti seregszemlét idén két helyszínen, a velencei Szent Márk téren található THE ROOM Kortárs Művészeti Tér kiállítóhelyen és az Albrizi-Capello palotában rendezik meg február 1. és 21. között.

- hirdetés -

Nagy Ágnes robosztus, zoomorf szobrai legutóbb 2020 szeptemberében a Várkert Bazár teraszán mutatkoztak be a nagyközönségnek. A műalkotások közül Velencében a Venetia II. bronzoroszlánt, a Europe II. acélbikát, a Terra Antiqua unikornist és a Verona II. acéllangusztát tekinthetik meg az érdeklődők az Albrizzi-Capello palotában.

- hirdetés -

A hetedik alkalommal megrendezésre kerülő CONTEMPORARY VENICE 2021 – ITSLIQUID Nemzetközi Művészeti Kiállítást és Vásárt nagy várakozás övezi, hiszen ez az egyik első művészeti esemény a pandémia után újranyíló Velencében. Ebben a helyzetben még nagyobb figyelem irányul a válogatásban szereplő több mint 133 művészre, akik a fotóművészet, festészet, videóművészet, installáció, szobor- és előadóművészet területén alkotnak, a világ mintegy 40 országában.

Az idei válogatás Luca Curci kurátor felhívására az identitás témáját járja körül: a hétköznapi életünkkel párhuzamos létezés jelentéstartalmait és az életstílust vizsgálja. A kurátor koncepciója szerint hétköznapjaink történései identitásunk és közösségeink reflexiói. Az új városi karakter, az új rend, új hétköznapokat ígér.

Ide kapcsolódik:
Kinyitnak a múzeumok Olaszországban

Nagy Ágnes szobrai természetes módon kapcsolódnak a velencei kiállítás központi motívumrendszeréhez, általuk a művész szabad, lázadó, társadalomkritikus és környezettudatos természete jut kifejezésre. „Állatszobraim szimbolikus jelentőséggel bírnak, emberi tulajdonságok kifejeződései, éppúgy tudatos lényünké, mint tudattalan ösztöneinké. Éppen annyira az erő, a dinamizmus, a jámborság megtestesítői, mint a lélek tükröződései, a hit kifejeződései” – mondta Nagy Ágnes.

Nagy Ágnes az Illatos úti Művészeti Iskolában kerámiaformázó szakon végzett 1990-ben. A szakiskolával párhuzamosan a Medgyessy Ferenc Szobrászkörben alkotott, Berlinben részt vett egy nagyszabású szimpóziumon. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában 1994-ben végzett, de az iskola befejezése után elszakadt a hivatásától, a családjának szentelte életét, hogy aztán a 2000-es évek vége felé egy éles fordulattal forduljon újra a képzőművészetek felé. 2008 tavaszán, a reneszánsz év programsorozathoz kapcsolódóan egy kerámiakiállításra készítette első nagyméretű kerámia szobrát Dürer Rinocérosz metszete nyomán, amelyet 2011-ben, a Virág Judit Galériában láthatott először a közönség. Azóta folyamatosan kiállít, már több jelentős egyéni és csoportos tárlaton is részt vett.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.