Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Online elérhető Plácido Domingo 50. évfordulós veronai koncertje

Online elérhető Plácido Domingo 50. évfordulós veronai koncertje

Február 20-án 18 órától (1. rész) és 19:30-tól (2. rész) fizetős formában online is elérhető az a gálakoncert, amit Plácido Domingo adott a Veronai Arénában karrierjének 50. évfordulóján.

- hirdetés -

Plácido Domingo 1969-ben, a Veronai Aréna színpadán mutatkozott be Olaszországban Puccini Turandotjának Kalafjaként – a címszerepet Birgit Nilsson énekelte. Egyúttal ez volt az első alkalom, hogy Domingo ezt a szerepet játszotta. Ötven évvel később ugyanebben az arénában gálaműsorral ünnepelte pályája félévszázados évfordulóját. Az esten három legismertebb bariton szerepéből Verdi Nabuccójából, a Macbethből és a Simon Boccanegrából adott elő részleteket.

- hirdetés -

Domingo karrierjét tenorként kezdte, majd baritonra váltott, de karmesterként, menedzserként és a fiatal tehetségek mentoraként is tevékeny. Az operairodalom több mint 150 szerepét énekelte el, 500 operaelőadást vezényelt és 11 Grammy-díjat nyert karrierje során. A szélesközönség a Luciano Pavarottival és José Carreras-szal alkotott trió, a Három Tenor egyikeként ismerte meg.

A koncert helyszíne már önmagában is látványos: a Veronai Aréna a Római Birodalom korából származó amfiteátrum. Az 1. századból származó építmény egykor 30 ezer néző befogadására volt alkalmas, ma, biztonsági okokból, csak 15 ezren tartózkodhatnak benne egyszerre. Az amfiteátrum falait Valpolicellából származó fehér rózsaszínű mészkőből építették. 1117-ben egy földrengés szinte teljesen elpusztította a külső gyűrűt, amelynek köveit más építkezéseken használták fel.

Ide kapcsolódik:
Túl a nyolcvanon – Domingót szeretni nem muszáj, nem csodálni viszont lehetetlen

A reneszánsz korban megpróbálták feleleveníteni az amfiteátrum egykori funkcióját, majd az 1850-es években is tartottak operaelőadásokat. 1913. augusztus 10-én az Aida volt az első 20. századi operabemutató az arénában, azóta rendszeresek az ilyen események a nyári hónapokban.

Az előadásról készült közel háromórás koncertfilm otthonról nézhető online változata február 20. szombat 18:00 órától február 21. vasárnap este 23:00 elérhető el fizetős formában.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X