Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Péteri Lóránt is részt vesz az új nemzetközi Mahler-központ munkájában

Péteri Lóránt is részt vesz az új nemzetközi Mahler-központ munkájában

Az Innsbrucki Egyetem és az olaszországi Gustav Mahler „Euregio” Kulturális Központ hozta létre a Gustav Mahler Kutatóközpontot. A Toblachban megalakult intézmény tanácsadó testületének tagja lett Péteri Lóránt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenetudományi Tanszékének vezetője is.

- hirdetés -

A 2020. nyári online alakuló ülést követően a közelmúltban kezdte meg működését a Gustav Mahler Research Centre (Forschungsstelle Gustav Mahler, Centro di Ricerca Gustav Mahler, azaz Gustav Mahler Kutatóközpont), amelynek székhelye Toblach (Olaszország). Itt töltötte a zeneszerző élete utolsó nyarait.

- hirdetés -

A Kutatóközpont egy akadémiai és egy kulturális intézmény (az Innsbrucki Egyetem Zenetudományi Tanszéke, illetve a Gustav Mahler „Euregio” Kulturális Központ) összefogásában jött létre. Az osztrák egyetem azért döntött az alapítás mellett, mert egyrészt kiváló regionális együttműködésre nyújt lehetőséget, másrészt a komponista életművének két elismert kutatója dolgozik ott. Egyikük lett az új központ igazgatója, Federico Celestini professzor, akit tíztagú tanácsadó testület segít.

Köztük van Péteri Lóránt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenetudományi Tanszékének vezetője, aki többek közt Mahler művészetének is kutatója. A tagok között van mások mellett a Surrey-i Egyetem, a Pisai Egyetem és a Grazi Művészeti Egyetem neves oktatója-kutatója is.

„Mahler évekig a budapesti Operaház igazgatójaként működött, I. szimfóniáját is a magyar fővárosban mutatták be. A zeneszerző értékes szakmai kapcsolatokra tett szert hazánkban, például Mihalovich Ödön, a Zeneakadémia akkori igazgatója személyében. Mahler életművére ma kitartó nemzetközi érdeklődés irányul a tudományos és a kulturális életben is, magyar nézőpontból tehát egyszerre van lokális és globális fontossága a Mahler-jelenségnek” – mondta el Péteri Loránt.

Ide kapcsolódik:
Magyarul is olvasható az egyik legjelentősebb Mahler-monográfia

Az intézmény célját Péteri Lóránt így összegzi: „a világszerte Mahlerrel foglalkozó szakembereknek kívánnak platformot biztosítani az eszmecserére, kapcsolatépítésre, főként azért, hogy a nemzetközi együttműködés új megközelítéseket tegyen lehetővé a komponista életművének kutatásában. A tervek között szerepel konferenciák, szimpóziumok megrendezése, emellett szeretnénk előmozdítani a pályakezdők, a doktori hallgatók Mahlerrel kapcsolatos munkáját is, ezért a központ működését posztgraduális fórum is kiegészíti, amelyen a különböző kutatógenerációk is találkozhatnak. Mindezeken túl a Toblachban megrendezett Gustav Mahler Zenei Hetekkel és más, a komponistával kapcsolatos helyi eseményekkel ugyancsak kapcsolatot kíván kiépíteni az intézmény.

(Via Zeneakadémia)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!