Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 17,5 milliárdért épül a Széchényi Könyvtár falevelet mintázó raktára

17,5 milliárdért épül a Széchényi Könyvtár falevelet mintázó raktára

A piliscsabai Iosephinum területén épülhet meg az archivális raktár, amely az írott nemzeti örökség megőrzésének helye lesz. A háromemeletes épület csupán a raktározási funkciókat látja majd el. Arról továbbra sincs hír, hogy az OSZK látogatható része hol kap majd helyet – írja az Átlátszó. 

- hirdetés -

Az Országos Széchényi Könyvtár archívumainak elhelyezését szolgáló raktár építése nettó 17 499 882 480 forintba fog kerülni – jelent meg az uniós közbeszerzési közlöny legújabb számában.

- hirdetés -

A több mint 11 ezer négyzetméter alapterületű raktárban tervek szerint helyet kap egy speciális szerverterem és 91 ezer iratfolyóméternyi, tároló polcrendszer is. A három szintesre tervezett főépület mellett két melléképületet, illetve a komplexumhoz tartozó infrastruktúrát is kiépítik. Mindez a piliscsabai Iosephinum „Makovecz Imre Bástyája” nagyprojekt része. Az archivális raktár az írott nemzeti örökség megőrzésének helye lesz. Az épületet a TSPC Csoport tervezte meg,

a homlokzaton könyvforma, falevél-erezet és digitalizációra utaló mintázat is megjelenik.

Az archiválási raktárban tárolják majd az országos Széchenyi Könyvtár által bekért és őrzött kötelespéldányokat, 50 ezer tekercs dokumentumot a mikrofilmtárban, valamint az 1800-as évektől őrzött archív folyóirat-állományt. Ide azonban mezei látogatók nem jöhetnek: a területre csak az illetékesek léphetnek majd a tárolt anyagok és a szerver miatt.

OSZK - forrás: magyarepitok.hu
OSZK – forrás: magyarepitok.hu

A kormány 23,3 milliárd forintot szán beruházásra, ahogy az a Magyar Közlönyből tavaly kiderült. 11,1 milliárd forintot 2021-ben, a többi pedig a következő évben. Az épület mellett

a költözés is jelentős összeget felemészt majd: 2017-ben egymilliárd forintra becsülték az archívum Pilisbe költöztetését.

Tavaly nyáron visszavonták az Országos Széchényi Könyvtárra vonatkozó kormányrendeleteket, ebből az Átlátszó arra következtet, hogy biztosra vehető a könyvtár költözése.

Továbbra sincs azonban hír arról, hogy hová költözik a Országos Széchényi Könyvtár látogatható része.

2018 szeptemberében került be a sajtóba, hogy az Országos Széchényi Könyvtárnak (OSZK) valószínűleg ki kell majd költöznie a Budai Várból. Az okok között a jelenlegi, eredetileg nem erre a célra tervezett épület alkalmatlansága és rossz műszaki állapota mellett felvetődött az is, hogy útban van a NER-nek és a turizmusnak.

Ide kapcsolódik:
Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett elérhetővé az OSZK

A raktárat és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát a felcsúti Fejér-B.Á.L Építő és Szolgáltató Zrt., Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, valamint a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft., egy szintén NER-cég készítheti el. A közbeszerzést a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. írta ki tavaly nyáron.

A tervezésért 550 millió forintot, az eredetileg becsült árnál 96,6 millióval többet fizettek ki a TSPC Kft., illetve – a kivitelezést végző –  Fejér B.Á.L. Zrt. tulajdonában lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft.

(via Átlátszó blog, magyarepitok.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.