A 20. század nagy ikonjaival nyílik a Budapest FotóFesztivál

Munkácsi Martin: Libéria - részlet - forrás: Műcsarnok
Munkácsi Martin: Libéria - részlet - forrás: Műcsarnok

A 20. századi fotográfia nagy ikonjainak képei láthatóak a 2021-es Budapest FotóFesztivál nyitókiállításán. A New York-i Howard Greenberg Gallery gyűjteményéből összeválogatott anyagban 41 fotográfus csaknem 70 felvétele szerepel.

A Fotóikonok – Archívumból történelem című kiállítás március 26-i online megnyitóján Révész Tamás fotográfus kiemelte: a tárlat anyaga bepillantást enged a 20. század első felébe, a kor nagy fotográfusainak munkáin keresztül. Az anyag különlegessége, hogy egy kifejezetten kereskedelmi célú amerikai galéria gyűjteményéből válogatták össze.
Howard Greenberg, bár Magyarországon kevésbé ismert, a világ egyik legjelentősebb fotókereskedője, aki az 1970-es években kezdett el gyűjteni – fűzte hozzá.

A kiállítás kurátora a spanyol diChroma Photography igazgatója, Anne Morin volt, aki elmondta: a bemutatott anyag a nagy fotóikonok – többek között Berenice Abbott, Araki, John Heartfield, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newton, André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi – kevésbé ismert képeit, a fotográfia 20. századi történetének „földalatti szövetét” öleli fel.

Ide kapcsolódik:
25 millióért kelt el Robert Capa leghíresebb fotójának egy nagyítása Párizsban

A kiállításon olyan képek szerepelnek, amelyek végül magángyűjtőkhöz fognak kerülni és néhány kivételtől eltekintve sohasem láthatja majd őket a nagyközönség – hangsúlyozta.
Mucsy Szilvia, a Budapest FotóFesztivál igazgatója kiemelte: az idei eseménysorozat részletes programjairól a fesztivál közösségi oldalán lehet tájékozódni.

Az online kiállítás megnyitón köszöntőt mondott Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója és Anunciada Fernández de Córdova y Alonso-Viguera, Spanyolország budapesti nagykövete is.

A kiállítás március 27-től virtuális sétán járható be ide kattintva. Az újranyitást követően a kiállítás 2021. június 27-ig lesz látogatható.