Papageno Radio
Színház „A legjobb átélni azt, amiről tudjuk, hogy megmarad” - Mácsai Pál 60...

„A legjobb átélni azt, amiről tudjuk, hogy megmarad” – Mácsai Pál 60 éves

Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művész 1961. március 31-én született Budapesten.

Művész családban látta meg a napvilágot, édesapja, Mácsai István festőművész, testvére, Mácsai János zenetörténész.

Színészi hivatását a Pince Színházban kezdte még gimnazistaként. Középiskolai tanulmányait a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban végezte, majd 1980-ban felvették a Színművészeti Főiskolára. 1984-ben szerzett színész diplomát.

Diplomájának megszerzése után a budapesti Nemzeti Színház színésze lett, ahol 1989-ig szerepelt. Közben 1987 és 1990 között elvégezte a Főiskola rendező szakát is. 1989-ben Zárójelentés címmel nagylemezt adott ki, és ettől az évtől a Madách Színház művészeként folytatta pályafutását.

1993-ban szabadúszóvá vált, mivel úgy érezte, hogy képességeit nem tudja megfelelően kiaknázni. Ebben az időszakban különböző színházakban vállalt szerepeket és rendezett. 1998-ban elkezdte az ELTE esztétika szakát, de 2001-ben megszakította tanulmányait, mivel a Madách Kamara művészeti vezetőjévé nevezték ki. Pozícióját a színház 2004-es átalakulása és Örkény István Színházzá történt átnevezése után is megtartotta. 2020-tól újabb ötéves igazgatói megbízatást kapott.

Ide kapcsolódik:
Mácsai Pál: „Jó olyan pillanatot átélni, amiről már közben érezzük, hogy nem felejtjük el”

A színházi közéletben is aktív szerepet vállalt: 1996 és 2000 között a Magyar Színész-kamarai Egyesület alelnöke, valamint 1997 és 2000 között a Magyar Színházi Társaság vezetőségi tagja volt.

2012 októberétől a magyar HBO új saját gyártású televíziós sorozata, a Terápia központi karakterét, egy pszichoterapeutát alakít.

Szerepeire és rendezéseire is jellemző az erős tudatosság, a lényegre történő összpontosítás és a precizitás.

1991-ben Jászai Mari-díjat kapott, A színikritikusok díjával két alkalommal (1998, 2002) ismerték el. Prima díjas érdemes művész, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének birtokosa. 2014-ben Kossuth-díjat, 2020-ban Pünkösti Andor-díjat kapott.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!