Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A világ 10 legszebb mozija között a Puskin

A világ 10 legszebb mozija között a Puskin

A Timeout magazin válogatásában a világ minden tájáról 50 gyönyörű filmszínházat mutattak be – a hatalmas, többszintes termektől az egészen pöttöm nézőterekig. 

- hirdetés -

„Budapesten aztán tényleg stílusos mozikat lehet találni és közülük is kiemelkedik a médium egy régimódi tempoloma – korábbi nevén Fórum Mozi – a város pesti oldalán” – kezdi a méltatást a Timeout magazin újságírója. „1926-ban emelt márványoszlopai arról a korról mesélnek, amikor 623 nézőt tudtak bepréselni az egyetlen hatalmas terembe. 2013-ban aztán öt vetítőteremre osztották a helyet.”

- hirdetés -

A Puskin Metropolis termét egyenesen márványoszlopokkal, fából készült székekkel és aranyozott stukkókkal díszített időgépnek titulálta a szerző, mely úgy csillog, mint A hobbitbeli sárkány, Szmaug barlangja és szó szerint a mozi aranykorába repíti vissza a nézőket.

Ezeknek alapján az Uránia csodálatos, keleties szecessziója is bekerülhetett volna a válogatásba.

A cikk kapcsán egy csepp üröm az örömben, hogy az illusztrációként választott képek a Corvin Moziban készültek, ahogy azt a hírről beszámoló Telex is felfedezte.

Puskin Mozi - forrás: Budapest Film
Puskin Mozi – forrás: Budapest Film

Érdekességként megemlítik, hogy itt mutattak be Magyarországon először hangosfilmet, Al Jolson Az éneklő bolond című filmjét 1929-ben.

A teljes lista ide kattintva böngészhető végig arra az esetre, ha a járvány utáni utazások alkalmával beülnénk valahova egy filmre. Az ötven mozit bemutató összeállításban az egész világról válogattak klasszikus és modern vetítőtermeket, Lisszabonból és Párizsból épp úgy találunk filmszínházakat, mint Melbourne-ből vagy New York-ból. Olyan különleges helyeket találhatunk ezek között, mint a Le Colisée, Carcassonne-ban, ami 1914-ben nyitotta meg kapuit. Az épület egyébként korábban a szomszédos hotel bálterme volt.

Vagy a római Cinema Dei Piccoli (Kicsik mozija), ami a Guinness Rekordok könyve szerint a világ legapróbb mozija a maga 63 ülésével és 71 négyzetméternyi területével.

A méretei ellenére a Villa Borghese kertjében álló házikó 1934-es nyitása óta a római gyerekek kedvence. A lista első helyén az amszterdami Pathe Tuschinski Mozi áll, amelyet egy lengyel zsidó emigráns, a névadó Abram Icek Tuschinski álmodott meg, ám a nácik miatt sajnos nem láthatta, ahogy megvalósul az álma. Az art deco és szecessziós jegyeket magán viselő moziban minden üléshez apró lámpák tartoznak.

Pathe Tuschinski
Pathe Tuschinski

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.