Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc A „mesternő” - Roboz Ágnes koreográfusra emlékezünk

A „mesternő” – Roboz Ágnes koreográfusra emlékezünk

Roboz Ágnes koreográfus, karaktertánc tanár, címzetes főiskolai tanár, érdemes művész 1926. június 18-án született és 2021. március 23-án hunyt el Budapesten.

- hirdetés -

Roboz Ágnes, a „mesternő” – ahogy a hazai és nemzetközi táncszakma szólította – az utolsó nagy mesterek egyike volt. A világ legnagyobb koreográfusaival (pl.: Jiri Kylián, Gret Palucca, Hans van Manen) dolgozott együtt és leghíresebb iskoláikban tanított, megismertetve velük a karakter táncot és a magyar néptáncot. Itthon szinte nincs olyan jelentősebb hazai táncművész, aki ne lett volna a növendéke.

- hirdetés -

Táncművészeti tanulmányait a Troyanoff Balett Akadémián kezdte 1938-1944 között, majd a Színház és Filmművészeti Főiskolán szerzett koreográfus diplomát 1950-ben (Tanszékvezető: Szentpál Olga). Már a főiskolai évek alatt több gyár néptánc csoportját vezette és koreografált is számukra.

1950-56 között a Fővárosi Operett Színház vezető művésze, több nagy sikerű darab koreográfusa. Az 1950-ben megalakuló Állami Balettintézet alapító tanára, a karaktertánc munkaközösség vezetője.

1958-60 között Drezdában, a Palucca Iskolában tanít, majd hazajövetele után ismét a Balettintézetben folytatja munkáját. Közben folyamatosan, és nagy sikerrel koreografál színpadon és filmen egyaránt. (pl.: Szeressétek Ódor Emíliát, A kőszívű ember fiai, Egri csillagok, Ex Antiquis, stb.)

1971-ben férje halála után a holland kulturális miniszter meghívására a hágai Conservatoriumban oktat magyar néptáncot és más népek táncait. Az elkövetkező 35 évben táncpedagógusként dolgozik még a Brabants Conservatoriumban, az Amszterdami Színiakadémián, a Rotterdami Főiskolán, a londoni Royal Ballet Schoolban, ahol még ma is az ő szisztémája szerint tanítják a tanároknak a karaktertáncot. 15 évig oktat a világ számos nyári tanfolyamán: USA, Chile, Olaszország, Dánia, Svédország, Franciaország, Finnország és rendszeresen tartott kurzusokat a Magyar Táncművészeti Főiskolán is.

Koreografált a világ egyik legjobb együttesénél, a Nederlands Dans Theaternél, a Holland Nemzeti Balettnél és számos hivatásos folklór együttesnél.

2008-ban hazatér 35 éves hivatalos külföldi munkájából. 90 éves kora után is aktív tagja maradt a hazai táncművészetnek és közéletnek: rendszeresen volt vizsgabizottsági tag, karaktertánc kurzusokat tartott, fiatal koreográfusok és alkotók patrónusa volt.

(Via NemzetiTáncszínház)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!