Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Egész nap különleges felvételekkel ünnepli névadóját a Bartók Rádió

Egész nap különleges felvételekkel ünnepli névadóját a Bartók Rádió

Élő koncertközvetítéssel és különleges archív felvételekkel emlékezik meg a Bartók Rádió névadójának, Bartók Béla születésének 140. évfordulójáról.

- hirdetés -

„A születésnapon, március 25-én amellett, hogy az élő Muzsikáló-műsorfolyamban többször is megszólal Bartók zenéje, három izgalmas, különleges hangversennyel emlékezik névadójára a Bartók Rádió” – árulta el Devich Márton csatornaigazgató.

- hirdetés -

„A délben sugárzott koncertfelvételek között hallható lesz az Amszterdami Concertgebouw Zenekarának hangversenye Willem Mengelberg vezényletével: az 1939-es amszterdami koncerten mutatta be Székely Zoltán Bartók Béla 2. hegedűversenyét. A remekművet a világhírű zeneszerző Székelynek ajánlotta, így ez az archív felvétel történelmi jelentőségű.”

Ide kapcsolódik:
Közvetítés – Bartókkal és jazzel folytatódik a Müpa Home

Ezen kívül a Bartók Rádió csütörtökön 18 órától élőben kapcsolja a Bartók Emlékházat, az ünnepi koncerten a fiatal magyar zongoristanemzedék kiemelkedő tehetsége, Balogh Ádám előadásában hallhatunk Bartók-műveket.

Este 19.35-től pedig egy pontosan ötven éve, 1971. március 25-én elhangzott legendás zeneakadémiai hangverseny felvételét sugározza a csatorna. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Lehel György vezényli, elhangzik a Táncszvit, a 2. zongoraverseny Kocsis Zoltán szólójával, végül pedig a Cantata profana. A két énekes szólista Réti József és Faragó András.

Bartók Béla életéről és munkásságáról az MTVA Archívum cikkében olvashatnak bővebben az érdeklődők, illetve egy online kvízt is összeállítottak a témában, ha valaki tesztelni szeretné tudását a világhírű magyar zeneszerzőt illetően.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.