Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Giovanni Guzzo lett a Camerata Salzburg új koncertmestere

Giovanni Guzzo lett a Camerata Salzburg új koncertmestere

Giovvani Guzzo hegedűművész a jövőben Gregory Ahss mellett tölti be a koncertmesteri posztot.

- hirdetés -

„Fantaszikus érzés, hogy engem választottak, hiszen az elmúlt években már annak is nagyon örültem, ha egyáltalán volt lehetőségünk együtt játsszani. Hatalmas lelkesedéssel vágok bele a feledatba” – nyilatkozta Giovvani Guzzo,

- hirdetés -

Guzzo Venezuelában született, olasz és venezuelai szülők gyermekeként. Generációjának egyik legsokoldalúbb és legmeggyőzőbb előadója, egyedi és szenvedélyes játékmódjával mindenhol lenyűgözi a közönséget. A Royal Philharmonic Orchestra szólistájaként történt szenzációs bemutatkozása után a kritikusok „csodálatosan vonzó” és „ellenállhatatlan” előadásmódjáról írtak.

Öt évesen kezdett zongorázni, hat évesen hegedülni. Tizenkét évesen ő lett a venezuelai Juan Bautista Plaza Országos Hegedűverseny történetének legfiatalabb győztese. A neves francia hegedűvirtuóz, Maurice Hasson pártfogoltjaként Guzzo ösztöndíjat nyert a londoni Királyi Zeneakadémiára, ahol summa cum laude végzett. Korábban Zakhar Bronnál tanult Madridban, az „Escuela Superior de Musica Reina Sofia” akadémián.

Ide kapcsolódik:
A Végh Sándor Vonósnégyes újabb felvételei láttak napvilágot

Kamarazenészként a mai zenei élet legnagyobbjaival lépett fel: Martha Argerich, Joshua Bell, Martin Fröst, Daniel Hope, Stephen Hough, Mats Lidstrom, Baráti Kristóf, Takács-Nagy Gábor, Várdai István, a Takács Vonósnégyes és Maxim Vengerov, hogy csak néhányat említsünk.

Számos díjjal jutalmazták tehetségét, angol királyi kitüntetésben részesült (Her Majesty the Queen’s commendation for Excellence), aranyérmet nyert a Marlow-i Zenei Fesztiválon, megkapta a Londoni Szimfonikusok PROMIS díját, elnyerte a Manoug Parikian- és a Myra Hess-díjat. Többször lépett fel az angol királyi család előtt, nemrég a királynőnek játszott a híres „Viotti exBruce” Stradivarin. Rendszeres vendége élő televíziós és rádióműsoroknak, legutóbb a BBC adásában szólaltatta meg Mendelssohn Hegedűversenyét. Ő a legfiatalabb zenész, akit meghívtak a davosi Világgazdasági Fórumra, ahol a mai világ vezetői és legbefolyásosabb emberei előtt játszott.

Szólistaként Guzzo a világ vezető szimfonikus zenekaraival és legrangosabb hangversenyközpontjaiban lép fel, olyan helyszíneken, mint a londoni Wigmore Hall és a zürichi Tonhalle. Rendszeresen vendég a svájci Verbier Fesztiválon és a németországi Mecklenburg Vorpommern Fesztiválon.

„Valamennyi beszélő számára fontos, hogy megtalálja a helyes hangot, a zenész számára azonban ugyanez – létkérdés. A művészet, a kihívás, a lényeg mind-mind a ‘látható’, a kottában leírtak mögött rejlik.”

Az 1952-ben Bernhard Paumgartner által alapított kamarazenekart 1978-tól 1997-ig, egészen haláláig, Végh Sándor vezette, s az együttes fenti vezérelve is a legendás hegedűművésztől származik. Őt vezető karmesterként Sir Roger Norrington, majd a 2007/2008-as évadtól művészeti igazgatóként Leonidasz Kavakosz követte a zenekar élén.Gyakran szerepelnek a Salzburgi Ünnepi Játékokon, valamint bérleti hangversenysorozatot rendeznek Salzburgban és a bécsi Konzerthausban is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.