Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ismeretlen Tiziano-festményre bukkantak egy angol kisváros templomában

Ismeretlen Tiziano-festményre bukkantak egy angol kisváros templomában

Az utolsó vacsorát ábrázoló, mára erősen megfakult festményt száz éve ajándékozták Ledbury tempolomának. A restaurátor már korábban is gyanakodott, hogy valójában Tiziano alkotásáról van szó. 

- hirdetés -

„Mindigis volt egy olyan érzésem, hogy Tiziano munkája (a festmény), de soha nem tudtam bizonyítani… most azonban áttörést értünk el” – magyarázza lelkesen a kép restaurálására felkért Ronald Moore művészettörténész.

- hirdetés -

Az áttörés, melyre a művészettörténész utalt nem más, mint Tiziano szignója.

A 3,6 méteres kép átvizsgálására és restaurására Moore és asszisztense, Patricia Kenny az elmúlt három évben 11 ezer mukaórát fordított, azzal a nem titkolt céllal, hogy a 16. századi reneszánsz mester szerzőségét bizonyítsák.

A Herefordshire-ben található Ledbury Szent Mihály és minden angyalai templom 1909-ben kapta ajándékba az Utolsó vacsora című alkotást, amely azóta is a templom falán lóg.

Az utolsó vacsora - Ledbury templomának Twittere
Az utolsó vacsora – Ledbury templomának Twittere

Moore már a festék alatt rejtőző, szabadkézzel rajzolt vázlatok felfedezését is annak bizonyítékaként könyvelte el, hogy jelentős alkotóval van dolguk. Az UV-vizsgálat azonban egy még ennél is egyértelműbb bizonyítékkal szolgált: a festő szignójával. Az aláírás a bal alsó sarokban látható egyik korsón olvasható. Ráadásul annak az apostolnak (a sárgás-zöldes köpenyes) a lábánal látható, akiről úgy vélik, magáról mintázta a mester.

Ennek a teóriának az igazolására egybevetették Tiziano ismert önarcképét a templombeli apostol portréjával.

A csoportképen látható két fiú is, akik a festő gyermekeire hasonlítanak. Moore kutatásai alapján a festményt utólag családi tablóvá alakította az alkotója, aki a festő egyik fia lehetett. Tiziano mellett két-három másik művész is dolgozhatott a festményen, amely a korban bevett szokás volt.

Tiziano önarcképe (1567)
Tiziano önarcképe (1567)

Moore elmélete szerint a képet egy velencei kolostor megrendelésére készült, ráadásul a mester becslése szerint 20 évig dolgozott rajta 1576-ben bekövetkezett halála előtt. „Nagyon népszerű és foglalkoztatott művész volt, szerintem egyszerűen soha nem volt ideje dolgozni rajta és befejezni” – érvelt a szakértő. Moore szerint a kép a renesszánsz alkotó velencei műhelyében készült, valószínűleg Tiziano fia és tanítványai fejezték be a festményt.

(via BBC)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.