Papageno Radio
Film Karinthy Frigyes és írótársai - Új történelmi tévéfilm készül

Karinthy Frigyes és írótársai – Új történelmi tévéfilm készül

Tóth Tamás rendezésében Frici és Aranka címmel történelmi tévéfilm készül Karinthy Frigyes és írótársai, feleségeik, szerelmeik izgalmas életéről és a magyar irodalom máig ható legendás korszakáról – közölte a Nemzeti Filmintézet.

Az NFI tájékoztatása szerint a hiánypótló tévéfilm Juhász Anna irodalmár, kreatív producer ötlete alapján az intézet támogatásával valósul meg. A film forgatása a héten kezdődött el.

A történelmi televíziós alkotás a múlt századelő Budapestjére kalauzolja majd a nézőket, az irodalmi, kávéházi kultúra kialakulásához. Felelevenedik a New York és Hadik Kávéház, ahol „ott volt mindenki, aki számít” – olvasható a tájékoztatóban.

A film a történet főhőseinek – Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona, Judik Etel és Böhm Aranka – életét követi nyomon 1917 és 1938 között. A történet fókuszába az 1920-ban megismerkedő és házasságot kötő Karinthy és Böhm Aranka viharos élete, házassága és emberi kapcsolatai kerülnek.

A film írója Vajda Anikó, operatőre Szecsanov Martin, látványtervezője Pallós Nelli. A Frici és Aranka című alkotás a Sanzonfilm Stúdió gyártásában készül Csáky Attila producer irányításával, a Karinthy Színházzal és a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve.

A tájékoztató emlékeztett arra, hogy 16 olyan streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkcióknak szavazott meg ősszel gyártási támogatást az NFI, amelyek színházak és filmesek összefogásával készülnek.

Ide kapcsolódik:
Díszkiadásban jelennek meg Karinthy és Kosztolányi karácsonyi írásai

Hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház és a filmesek rendkívüli együttműködéséből készülnek „crossover” művek. Az újításként bevezetett pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából 1 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyet a filmintézet saját támogatási keretéből egészített ki. A színházak filmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhattak.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!