Papageno Radio
Intermezzo Kiválasztották az első fákat a Notre-Dame újjáépítéséhez

Kiválasztották az első fákat a Notre-Dame újjáépítéséhez

A Loire folyó torkolatvidékéről származik az első nyolc tölgyfa, melyeket a 2019. áprilisi tűzvészben leégett Notre-Dame huszártornyának és a kereszthajó födémszerkezetének helyreállításához fognak felhasználni.

A fák kiválasztását az újjáépítés előkészítésének szimbolikus állomásaként jelentették be Franciaországban, és az első tölgyfát Julien Denormandie mezőgazdasági és Roselyne Bachelot kulturális miniszter személyesen jelölték meg az egyes számmal.

A Pays de la Loire régióban, a Sarthe megyei Berce-erdőben kiválogatott tölgyeket a tűzvész nyomán leomlott karcsú, 93 méteres huszártoronynak és a kereszthajó födémszerkezetének helyreállításához fogják felhasználni. A huszártoronyhoz több mint egy méter átmérőjű, meghatározott hajlatú tölgyfákat kell kivágni, olyanokat, amelyekből legalább 20 méter hosszú gerendák nyerhetők. Jean-Louis Georgelin tábornok, a Notre-Dame újjáépítéséért felelős állami hatóság elnöke szerint a kiválasztott fák 8–10 évszázadig garantálják a székesegyház stabilitását.

Ide kapcsolódik:
Megkezdődött a Notre-Dame helyreállításához szükséges fák kiválasztása

A 12. századi gótikus katedrális újjáépítéséhez március végéig mintegy 1000, legalább százéves fát vágnak ki szerte az országban, felerészt állami vagy önkormányzati erdőkben, felerészt magánerdőkben, amelyeknek tulajdonosai adományként ajánlják fel a fákat. Az erdők egy részét, amelyekből a tölgyfákat kivágják, még a francia királyok telepítették az egykoron grandiózus francia hajóflotta folyamatos megújításához. A kivágott fákat egy-másfél évig pihentetni kell, hogy kiszáradjanak.

(Via Múlt-kor)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!