Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Klimt műveiből nyílik nagyszabású kiállítás a bécsi Belvedere-palotában

Klimt műveiből nyílik nagyszabású kiállítás a bécsi Belvedere-palotában

A bécsi szecesszió vezéralakja, Gustav Klimt talán utolsó befejezett festménye, a Nő legyezővel is látható lesz a bécsi Belvedere palotában március 25-én nyíló, nagyszabású Klimt-kiállításban.

- hirdetés -

A Nő legyezővel Gustav Klimt valószínűleg utolsó, szinte teljesen befejezett festménye, ezért eszmei és kulturális értéke egyaránt felbecsülhetetlen. A kép szerepel a röviddel a festő 1918-as halála után a műterméről készített fényképen,

- hirdetés -

utoljára pedig 1920-ban volt látható az osztrák fővárosban

– adta hírül a Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Ide kapcsolódik:
Visszaadták a nácik által elkobzott Klimt-festményt a jogos tulajdonosoknak

A festő egykori lakhelyén berendezett kiállításon, a rekonstruált lakószobájában is ennek a képnek a reporodukciója látható.

A festmény az 1920-as évek után valószínűleg a svájci Böhler család birtokában volt, majd 1950-ben a híres osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold tulajdonába került. Leopold adósságai miatt később túladott a képen, amelynek holléte ezután sokáig ismeretlen volt.

Ide kapcsolódik:
Nyolc érdekesség Gustav Klimtről

Az 1990-es években a műkincs már Amerikában bukkant fel: 1994-ben 9,3 millió euróért kelt el egy New York-i árverésen. A hatóságok akkor a kiviteli engedély állítólagos hiánya miatt nyomozást indítottak, de az eljárást leállították, mert az érintetteket nem sikerült felkutatni. A jelenlegi birtokos előtt a festmény előélete ismeretlen volt. Hogy a képet ilyen körülmények között mégis el lehetett hozni Ausztriába és egy kiállítás keretében meg lehet majd tekinteni, annak köszönhető, hogy az osztrák kormány védettséget ígért a tulajdonosnak a kiállítás idejére – áll a közleményben.

Gustav Klimt: Nő legyezővel (1917-18)
Gustav Klimt: Nő legyezővel (1917-18)

Azt, hogy a kép kit ábrázol, nem lehet pontosan tudni.

Szakértők úgy vélik, nem a korabeli Bécs egyik ismert nőalakjáról van szó, inkább egy modell lehetett az illető, akit Klimt gyakran festett le tanulmányaihoz.

A Belvedere palotában 2021. március 25. és 2022. február 13. között látható Nő legyezővel. Gustav Klimt utolsó művei című kiállítás időben két részre oszlik.

A művet először más befejezetlen Klimt-festményekkel összefüggésben mutatják be, majd október elején új összeállítás következik, amely az ázsiai művészet Klimt kései művészetére gyakorolt hatására összpontosít.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.