Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közel 80 százalékkal esett vissza a világ 100 vezető múzeumának látogatottsága

Közel 80 százalékkal esett vissza a világ 100 vezető múzeumának látogatottsága

A tavalyi, COVID-tól sújtott évben a múzeumok látogatottsága 77 százalékkal esett vissza: a 2019-es 230 millió helyett mindössze 54 millió látogató jutott el az intézményekbe a járványügyi lezárások miatt. 

- hirdetés -

Az Art Newspaper az elmúlt 20 évben évenként beszámol arról, melyik múzeum zárt különösen jó évet, melyik kiállítás volt a legnépszerűbb Londontól, New Yorkon át São Paulóig. A kedden publikált, 2020-as számok azonban igencsak kijózanítóak. A múzeumok és galériák nagyon megszenvedték a kényszerű bezárást, a látogatók számának csökkenésével a bevételek is zuhantak.

- hirdetés -

A párizsi Louvre megőrizte pozícióját, mint a világ leglátogatotabbja, főként a Leonardo-kiállítás utolsó etapjának köszönhetően. A tárlat ugyanis 10 ezer érdeklődőt vonzott az 2020 februári zárása előtti napon. Az egész évben összesen 2,7 millió jegyet váltottak a Louvre-be, ami közel 90 millió eurós, 72 százalékos veszteséget jelent a 2019-es adatokhoz képest.

A Louvre - fotó: Wikipedia
A Louvre – fotó: Wikipedia

„Egy átlagos évben 9 millió ember tolong, hogy vethessen egy pillantást a Mona Lisára” – emlékeztetett Alison Cole, az Art Newspaper főszerkesztője.

A londoni Tate Modern, ahol olyan művészek kiállításai kaptak helyet, mint Andy Warhol vagy Bruce Nauman 1,4 millió látogatójával a harmadik helyen áll. Az angol intézmény a látogatók 77 százalékát vesztette el ebben az évben. 173 napig kényszerült zárva tartani ezzel 56 millió fontnyi veszteséget elszenvedve.

Magyar múzeum sajnos nincs a listán, a környékbeliek közül a 40. bécsi Kunsthistorisches Museum (135 nap – 75 %-os visszaesés), az 59. Albertina (117 nap – 64 %) és a 90. Belvedere (156 nap – 79 %) és kerültek be a válogatásba. 

Idén a Tate lepipálta a British Múzeumot az Egyesült Királyság intézményei között. Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy a Tate néhány nappal tovább maradt nyitva.

Az elmúlt tíz éveben kilenc alkalommal az ország első múzeumaként végző British jelenleg ötödik a globális listán. 208 napi, vagyis durván hét hónapig nem fogadott látogatókat, így 80 százalékkal kevesebb ember, 1,3 millió jutott be a termeibe.

A bécsi Szépművészeti Múzeum – forrás: Wikipedia

Az összesítés harmadik helyén a Vatikáni Múzeumot találjuk. Itt a látogatók 81 százaléka esett ki 2020-ban. A hatodik a madridi Reina Sofia volt, amely mindössze 80 napra kényszerült bezárni. A nyolcadik helyen álló londoni National Gallery 155 napig, míg a kilencedik New York-i Metropolitan Museum of Art 202 napig nem fogadott látogatókat.

A leglátogatottabb ázsiai múzeum a második helyen álló Kínai Nemzeti Múzeum, ahol nincs adat, hogy mennyi időre zárt be az intézmény, de a bevételei így is 78 százalékkal estek. A következő a japán 21st Century Museum of Contemporary Art volt Kanazawában. A 10. helyen álló múzeum csupán 66 napig tartott zárva, mégis a látogatóinak száma 63 százalékkal esett.

Ide kapcsolódik:
Nézd meg a Louvre teljes gyűjteményét – online!

Amerikában államonként változik a helyzet: 75 naptól (Crystal Bridges Museum of American Art, Arkansas) 225 napig (Smithsonian American Art Museum, Washington DC) minden előfordult. A járványkezelésben élen járó Új-Zéland relatíve jól jött ki az összesítésből is. A globális átlagnál rövidebb ideig kényszerültek bezárni az intézményei és az újranyitás után sem kellett olyan nagy léptékben csökkenteni a kapacitásukat. A legkevésbé érintett múzeum, a Christchurch Art Gallery Te Puna o Waiwhetū, esetében mindössze a 28 százalékkal esett vissza a látogatók száma az 54 napnyi kényszerszünet miatt.

Persze akadnak olyanok is, akik nem buktak sokat: a londoni National Portrait Gallery például tökéletesen időzítette az átépítési munkálatait.

És még így is az előkelő 8. helyen tanyáznak.

National Gallery – forrás: facebook.com/thenationalgallery

Az Art Newspaper számításai szerint a világ múzeumainak és galériáinak életéből 41 ezer nap esett ki a járvány miatt tavaly. Ez 112 évnyi zárvatartásnak felel meg.

A felmérést készítő magazin szerkesztője arra is rávilágított, hogy a járvány nemcsak a múzeumok elmúlt évére volt katasztrófális hatással. Bár az angolok nagyon bíznak a május 17-i nyitásban, de ez sem jelenti majd azt, hogy minden visszaáll a COVID előtti állapotba. A járvány miatt az intézmények továbbra is csak kevesebb látogatót fogadhatnak, illetve a turisták elmaradása is komoly érvágás lesz nekik.

A legtöbb nagy múzeum úgy számol, hogy négy évükbe kerül majd visszaállni a korábbi működési ütemükre.

(via The Guardian)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.