Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közvetítés - Ilya Gringolts és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Közvetítés – Ilya Gringolts és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar március 10-i online koncertjére igazi kuriózummal készül: Ilya Gringolts Beethoven Diabelli-variációihoz írt kamarazenekari átiratát mutatják be a világon először a világhírű, orosz származású hegedűművésszel közösen. Gringolts szólistaként és koncertmesterként is szerepet kap. A koncert a korábbi előadásokhoz hasonlóan továbbra is ingyenesen lesz megtekinthető, professzionális online streaming-technikával közvetíti a zenekar.

- hirdetés -

Ismét világhírű szólistát lát vendégül a Liszt Ferenc Kamarazenekar: március 10-én napjaink egyik legkeresettebb zenészével, az orosz származású Ilya Gringolts-cal lépnek fel a Budapest Music Centerben. A koncert Gringolts Beethoven Diabelli-varációihoz írt friss kamarazenekari átiratának ősbemutatója lesz, az előadás a nemzetközi koncertkínálatban is igazi ritkaság. A „virtuóz és érzékeny”, „megalkuvást nem ismerő”, „folyamatosan új zenei kihívásokat kereső” művész nem csak szólistaként, hanem az ősbemutató elhangzásakor karmesteri szerepben segíti a zenekart.

- hirdetés -

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az átiratomat egy olyan elismert és különleges zenei minőséget képviselő zenekarral adhatom elő első alkalommal, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Izgatottan várom az előadást, bízva abban, hogy az interpretáció sok nézőnek örömet okoz majd az online térben is” – mondja Ilya Gringolts a szerdai koncert kapcsán, akinek személyes kedvence a Diabelli-variációk. Az átirat elkészítésével a célja az volt, hogy közelebb kerüljön a remekműhöz. 

A szentpétervári születésű művész a New York-i Juilliard School of Music-on tanult, korunk legmeghatározóbb hegedűvirtuózától, Itzhak Perlmantól; 1998-ban a Premio Paganini Nemzetközi Hegedűverseny történetének legfiatalabb finalistájaként nyert díjat.

2008-ban alapított „Gringolts Quartet” nevű vonósnégyesével olyan híres nemzetközi koncerttermekben járt, mint az amszterdami Concertgebouw, a Luxemburgi Filharmónia, a hamburgi Elbphilharmonie és a Dortmundi Konzerthaus. Fellépett már számos nemzetközi rangú szimfonikus nagyzenekarral, például a Liverpooli Filharmonikusokkal, a Birminghami Szimfonikusokkal, a BBC Szimfonikusokkal, a Berlini Szimfonikusokkal, a japán NHK Szimfonikusokkal és az Izraeli Filharmonikusokkal.

Ide kapcsolódik:
Új zenei nyelv, új arculat és trendalkotás a Liszt Ferenc Kamarazenekar tervei között

Jelenleg a Zürichi Művészeti Egyetemen tanít, valamint a Skót Királyi Zene- és Dráma Akadémia nemzetközi ösztöndíjasaként Glasgow-ban is dolgozik.

A Beethoven-darab mellett a felvilágosodás kiemelkedő zenei alakjának, Jean-Marie Leclairnek g-moll hegedűversenyét is előadja a zenekar. A műsor része még Pavel Fischer 3. vonósnégyese, az „Őrült dudás”, amelyet a zeneszerzővel 2018-ban Ausztráliában többek közt Várdai István, a zenekar művészeti igazgatója adott elő.

A koncert elérhető a Liszt Ferenc Kamarazenekar weboldalánhivatalos Facebook és YouTube csatornáján és a BMC honlapján.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.