Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Levélrésen kukucskálással teszi járványbiztossá előadásait egy színház

Levélrésen kukucskálással teszi járványbiztossá előadásait egy színház

Egy japán színház egészen sajátosan ötvözi a járványügyi előírások betartását és az előadásokat. A nézőteret ajtók választják el a színpadtól, ezek levélrésén nézheti a közönség az előadást.

- hirdetés -

A koncepció színházelméletileg megalapozott, hisz a színdarabok, de főleg a filmek esetében a nézőnek az az illúziója, hogy észrevétlenül beles mások életébe. Ezt a képet értelmezték túlságosan szó szerint a Moonlight Mobile Theater nevű japán tánctársulatnál. A közönség egyesével foglal helyet a színpad körül egymástól elválasztott boxokban, egy-egy ajtó mögött hokedliken.

- hirdetés -

Az előadást pedig a levélbedobó nyíláson át leshetik meg.

Ezzel a megoldással egyszerre hoznak létre egy avantgarde előadást és tartják be a járványügyi szabályokat.

„Szándékosan engedünk bepillantást csupán ilyen szűk, levélnyílásra emlékeztető résen” – magyarázza a koncepciót Nobuyoshi Asai, a színház művészeti vezetője és koreográfusa. Véleményük szerint

ez a nagyon behatárolt látótér még jobban bevonja a közönséget az előadásba. 

A társulat decemberben kezdte alkalmazni a szokatlan megoldást, miután szinte valamennyi tavalyi munkájukat kénytelenek voltak lemondani a járvány miatt. Azóta tizenkét ilyen előadást tartottak, mindet teltházzal. Bár ez nagyon jól hangzik, valójában ez is csak harminc embert jelent, ennyit engedhetnek be a nézőtérre. Ilyen alacsony nézőszám mellett pedig nem képesek fedezni a produkció költségeit, különösen mert a koronavírus miatt újabb kiadások is felléptek, például a helyiségek fokozott takarítása. A hatóságok pedig szinte egyáltalán nem járulnak hozzá a fennmaradásukhoz.

Ide kapcsolódik:
Futópálya, bokszring és snookerasztal is lehet színpad

A hátrányai ellenére a társulat kiáll a felemás megoldás mellett is. „Ha nem csináljuk ezt, akkor elveszítjük a lehetőséget, hogy táncoljunk és játszunk” – foglalja össze Asai.

„Ezt egyfajta lehetsőségnek tekintjük, hogy a nézők visszatérhessenek a színházakba.”

(via Reuters)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!