Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Sir Antonio Pappano lesz a Londoni Filharmonikusok vezető karmestere

Sir Antonio Pappano lesz a Londoni Filharmonikusok vezető karmestere

Antonio Pappano 2024-től tölti be a posztot, miután leköszön korábbi, a Royal Opera House-ban betöltött zeneigazgatói pozíciójáról.

- hirdetés -

A karmester, aki jelenleg a római Santa Cecilia Akadémia Zenekarának élen is vezető pozíciót tölt be a kinevezés kapcsán úgy fogalmazott, hogy egy álma vált valóra, hiszen az első, 1996-os találkozásuk óta figyelemmel kíséri a Londoni Szimfonikusok nagyszerű munkáját.

- hirdetés -

Pappano Simon Rattle-t váltja, aki a 2019 decemberében elhunyt Mariss Jansons helyét veszi át Münchenben a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának élén. Rattle személyes okokból vállalta el a müncheni vezető karmesteri posztot, mivel egy korábbi nyilatkozata szerint így jobban egyensúlyban tudja tartani munkáját és Berlinben élő családja életét.

A bejelentés kapcsán azonnal megkezdődek a találgatások arról, ki lesz az utódja a Királyi Operaház zeneigazgatójaként. Az egyik nagy esélyes Edward Gardner, az Angol Nemzeti Opera volt zeneigazgatója, aki jelenleg a Bergeni Filharmonikus Zenekar vezető karmestere.

Sir Antonio Pappano 1959-ben született. Nemcsak vezénylést, zeneszerzést is tanult, emellett nagyszerűen zongorázik. Fiatalon a New York City Opera korrepetitoraként dolgozott. Olyan operaházakban fordult meg, mint a barcelonai Liceu, a frankfurti Opera, a chicagói Lyric Opera, Bayreuthban pedig Barenboim asszisztense volt.

Ide kapcsolódik:
Igencsak meglepte a római reptér közönségét Antonio Pappano - Videó

Állt a brüsszeli La Monnaie élén, eddigi karrierjének legfontosabb fejezete azonban talán a londoni Covent Garden élén végzett munka. A Santa Cecilia Akadémia Zenekarát 2005 óta vezeti, olyan elődök után, mint – többek közt – Franco Ferrara, Igor Markevitch, Giuseppe Sinopoli, Daniele Gatti, Myung-Whun Chung.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.