Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Visszaadták a nácik által elkobzott Klimt-festményt a jogos tulajdonosoknak

Visszaadták a nácik által elkobzott Klimt-festményt a jogos tulajdonosoknak

Franciaország visszaadott egy Gustav Klimt-festményt, miután beigazolódott, hogy rákényszerítették a kép eladására a náci korszakban a zsidó tulajdonost.

- hirdetés -

Azzal, hogy a Rózsabokrok a fák alatt című alkotást visszaszolgáltatják a jogos tulajdonosoknak, egyúttal azt is elismerik, hogy annak idején bűncselekmény történt – idézte a The Guardian a francia kulturális miniszter, Roselyne Bachelot-ot, aki a párizsi Orsay Múzeumban tartott sajtókonferenciát.

- hirdetés -

A francia állam 1980-ban vásárolta meg a fák alatt virágzó rózsabokrokat ábrázoló Klimt-festményt anélkül, hogy tisztázta volna a hátterét.

Az 1905-ből származó, 1,1 méter magas, 1,1 méter széles kép tulajdonosa a második világháború előtt Nora Stiasny, egy ismert osztrák zsidó család tagja volt. Osztrák iparos nagybátyjától, a műgyűjtő Viktor Zuckerkandltól örökölte a képet. Stiasnynak 1938-ban, Ausztria náci megszállása után pár hónappal áron alul el kellett adnia a műalkotást.

Stiasnyt 1942-ben koncentrációs táborba hurcolták, ahol még abban az évben meg is halt.

Gustav Klimt: Rózsabokrok a fák alatt - forrás: wikipedia
Gustav Klimt: Rózsabokrok a fák alatt – forrás: wikipedia

A műkereskedő, akihez a kép került az 1960-as években bekövetkezett haláláig magánál tartotta. A francia állam 1980-ban vette meg az Orsay Múzeum gyűjteményébe. Ez az egyetlen Klimt-alkotás, amely francia állami tulajdonban volt.

Ide kapcsolódik:
Nyolc érdekesség Gustav Klimtről

A miniszter hangsúlyozta, hogy nem volt könnyű döntés az alkotás visszaszolgáltatása, de “szükséges és alapvető” elhatározás volt. “Nyolcvanhárom évvel Nora Stiasny festményének kikényszerített eladása után sikerült igazságot szolgáltatni” – mondta.

A festményt Nora Stiasny lánytestvérének leszármazottai kapják vissza.

2017-ben egy virágos Gustav Klimt-festményt csaknem 48 millió fontért (20,4 milliárd forintért) adott el a londoni Sotheby’s aukciósház.

Klimt egykori lakásában, az azóta villává alakított bécsi házban a festőnek szentelt múzeum működik. Néhány éve a Klimt-villa a festő megélhetését biztosító, többségében zsidó megrendelők sorsával foglalkozó kiállítást mutatott be. A nácik miatt menekülni kényszerülő, elhurcolt és meggyilkolt vagy egyszerűen elszegényedett családok sokszor kénytelenek voltak hátrahagyni az értékeiket, vagy más módon szabadították meg őket a javaiktól.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.