Papageno Radio
- hirdetés -
Színház 83 évesen ismét Oscar-díjat kapott Anthony Hopkins

83 évesen ismét Oscar-díjat kapott Anthony Hopkins

Vanessa Kirby viszont nem váltotta díjra Mundruczó Kornél filmjének főszerepéért kapott jelölését. A legjobb film díját Chloé Zhao A nomádok földje című alkotása nyerte el. A koronavírus-járvány miatt új koncepcióval megrendezett a 93. Oscar-gálán Zhao lett a második nő, aki átvehette a rendezői Oscart.

- hirdetés -

A kínai származású Zhao lírai hangvételű alkotása az Amerika nyugati tájain vándorló emberek életét mutatja be. A nomádok földje a 39 éves rendező harmadik nagyjátékfilmje, kevesebb mint 5 millió dollárból (1,5 milliárd forintból) készült Francis McDormand főszereplésével, de zömmel nem hivatásos színészekből álló szereplőgárdával.

- hirdetés -

A rendezői Oscart korábban csak egy nő nyerte el, Kathryn Bigelow A bombák földjén című filmjével.

Zhao egyúttal az első színes bőrű nő, aki ebben a kategóriában győzni tudott.
“Mindig jót találtam az emberekben, akikkel találkoztam”- mondta a törékeny, testszínű gálaruhát viselő Zhao, amikor átvette a díjat. Mint hozzátette, ez az elismerés “mindenkinek szól, akinek van hite és bátorsága, hogy megtalálja a jóságot önmagában, és másokban, bármilyen nehéz is ez”.

Chloé Zhaothe forrás: OSCARS®
Chloé Zhaothe forrás: OSCARS®

A kéthete átadott BAFTA-díjak jó előrejelzőnek bizonyultak az idei Oscarhoz. Anthony Hopkins az angol díj után megkapta a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját is Az apa című drámában nyújtott alakításáért. A színdarab-adaptáció egy Alzheimer-kórral küzdő idős férfi és lánya kapcsolatát mutatja be. A színész először 1992-ben távozhatott a gáláról aranyszoborral. Akkor a Bárányok hallgatnak főszerepéért díjazták.

A színész nem vett rész a ceremónián. Jelenleg szülőhazájában, Wales-ben tartózkodik. Innen jelentkezett be rövid videóüzenetével és a közösségi médián kereszül köszönte meg a megtiszteltetést, hogy 83 évesen még Oscar-díjjal ismerték el.

Francis McDormand a legjobb színésznő Oscarját vehette át. A színésznő, aki producerként is Oscar-díjas lett a filmmel, köszönő beszédét egy farkasüvöltéssel zárta.

A járvány miatt a díjátadó ceremóniát közönség nélkül, de az Oscarra jelölt sztárok jelenlétében két helyszínen rendezték meg: a Los Angeles-i Dolby Színházban és a Union Station pályaudvaron. A gálán ezúttal kizárólag a jelöltek vehettek részt és ők is csupán egyetlen vendéget hozhattak. A szervezésnél nagy hangsúlyt fektettek a távolságtartásra, a résztvevőket hangulatos, lámpafényes asztalokhoz ültették egy meghitt amfiteátrum köré.

Steven Soderbergh és producertársai filmszerű élményt akartak nyújtani a műsor nézőinek, ezért a díjakat átadó sztárok is nagyobb szerephez jutottak. A gálát a Union Station színpadára érkező Regina King, a One Night in Miami című Oscar-jelölt film rendezője nyitotta meg.

Az első díjat Emerald Fennell író-rendező kapta az Ígéretes fiatal nő című filmje eredeti forgatókönyvéért. A legjobb adaptált forgatókönyvért díjazott Az apa írója, Florian Zeller műholdas közvetítéssel jelentkezett be a műsorba kezében az Oscar-szoborral, és a film főszerepét alakító Anthony Hopkinsnak valamint a társforgatókönyvíró Christopher Hamptonnak is köszönetet mondott.

David Kaluuya kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját. A 32 éves brit színész a Judas and the Black Messiah című filmben a fiatalon meggyilkolt Fred Hampton afroamerikai polgárjogi vezetőt alakította. Az Oscarral a kezében édesanyját köszöntötte, és megemlékezett Hampton örökségéről is.

A dél-koreai Jun Ju Dzsung (Youn Yuh-jung) vehette át a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját a Minari című filmben nyújtott játékáért. Az első koreai színésznőnek, aki Oscar-díjat nyert, Brad Pitt adta át az arany szobrocskát.

A legjobb nemzetközi film díját a Kurszkot és A vadászatot is jegyző Thomas Vinternberg dán rendező alkotása, a Még egy kört mindenkinek lett. “Ez a film arról szól, hogy elengedjük a kontrollt az életünk fölött” – fogalmazott a rendező. A díjat a forgatás első napjaiban halálos autóbalesetet szenvedő 19 éves lányának ajánlotta, de mint mondta, ő is részese ennek a csodának.

A Lelki ismeretek című Pixar-produkció kapta a legjobb animációs film Oscar-szobrát.

“A dzsesszhez írtunk szerelmeslevelet”

– fogalmazott a ceremónia színpadán a film egyik rendezője, Pete Docter, akinek ez már a harmadik Oscar-díja.

A legjobb dokumentumfilm kategóriában a Tanítóm, a polip nyert. A rövid dokumentumfilm díját Anthony Giacchino Colette című alkotása kapta. Vizuális effektusaiért pedig Christopher Nolan Tenet című filmjét díjazták. A Mank operatőre, Erik Messerschmidt kapta a legjobb operatőrnek járó Oscart. A David Ficher rendezésében készült, harmincas évek Hollywoodjában játszódó fekete-fehér Mank a látványterv kategóriában is nyert.

A legjobb vágás Oscarját a dán Mikkel E.G. Nielsen kapta A metál csendje című filmért, amely a legjobb hang díját is elvitte.

A legjobb filmzene díját a Lelki ismeretek muzsikáját szerző Trent Reznor, Atticus Ross és Jon Batiste kapta, a legjobb filmdal kategóriában pedig a Judas and the Black Messiah Fight for You című száma győzött.

Az élőszereplős rövidfilm Oscarját a Two Distant Strangers című produkció nyerte el. Az animációs rövidfilmek közül pedig a Ha bármi történik, szeretlek győzött.

A Ma Rainey: A blues nagyasszonya című film a smink és haj-, valamint a jelmez-kategória Oscarját is elnyerte.

A Jean Hersholt humanitárius díjat átvevő Tyler Perryt állva tapsolták meg a sztárok. A producer, rendező, színész, író, vállalkozó és filantróp elkötelezett támogatója a társadalmi igazságosságnak, a rasszizmusellenességnek. Köszönőbeszédében is a gyűlölet ellen szólalt fel, és díját is a megbékélés jegyében ajánlotta fel. A humanitárius díjat a filmes közösséget támogató Mozgókép- és Televíziós Alap (MPTF) is megkapta a ceremónián.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.