Papageno Radio
Színház 99 éves korában elhunyt Lénárt István gyártásvezető

99 éves korában elhunyt Lénárt István gyártásvezető

2021. március 31-én, egy héttel 100. születésnapja előtt elhunyt Lénárt István gyártásvezető, színész, a Magyar Televízió Örökös tagja. A filmes és színházi körökben csak Papiként emlegetett szakember halálhírét Felvidéki Judit Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró osztotta meg közösségi oldalán.

Lénárt István 1921. április 7-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Közgazdasági Egyetemen kezdte 1947-ben, ahol négy félévet végzett, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola gyártásvezető szakát végezte el (1954).

Gyakornokként került a filmgyárba, végigjárta a fokokat a laboratóriumi segédmunkától a gyártásvezetésig. Az elsők között szerzett gyártásvezetői diplomát a főiskolán (Simon Menyhért születése, a Szakadék, a Gázolás nagyjátékfilmek). Az 1956-os forradalom után átmenetileg a Nemzeti Színházban Várkonyi Zoltán és Major Tamás mellett végzett szervezői munkát.

Ide kapcsolódik:
„A rutint jó megszerezni és jó azonnal elfelejteni” – Várkonyi Zoltánra emlékezünk

1963-ban a Magyar Televízióhoz került diszpécsernek, itt megtalálta igazi helyét a koordináció vezetőjeként, igazgatóhelyettesi rangban dolgozott nyugdíjazásáig. Százhúsz operatőr és a műsorgyártáshoz szükséges technikai személyzet tartozott hozzá. Ő felelt a karmesterversenyek, táncdalfesztiválok, a Ki Mit Tud-ok, tévéjátékok és játékfilmek gördülékeny rögzítéséért abban a korszakban, amikor csak tévéjátékból, kosztümös filmből 70–80 készült az MTV-ben.

1970–1971-ben nagy szerepe volt a Veszprémi Televíziós Fesztivál kitalálásában és megszervezésében. Horváth Ádám elnöksége idején tanácsadói munkakört látott el. Arcát, hangját, gesztusait, jellegzetes személyiségét őrzik a filmek, amikben játszott is: ő volt a Szürkület idegorvosa, a Glamour jogtanácsosa, a Szenvedély ügyésze és a Londoni férfiak Morrison felügyelője.

Fontosabb tevékenységei: a Vígszínház médiamenedzsere (1996-tól), a Magyar Film- és Televíziós Művészek Szövetsége Etikai Bizottságának Elnöke (2005-től), a Fészek Művészklub Felügyelő Bizottságának Elnöke, a Filmjus Alapítvány kuratóriumi tagja.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!