A legismertebb angol nyúl kitalálója, Beatrix Potter

A magyar gyerekek csak az utóbbi években ismerkedhettek meg Nyúl Péterrel és barátaival, pedig Beatrix Potter már 1902-ben megjelentette az első, maga illusztrálta kötetecskét. Íme egy kis bepillantás a rágcsálók és egyéb aprónépek történeteinek mesélőjének életébe. Galéria!

Hogy Beatrix Potter milyen közismert alakja az angol kultúrának, azt jól mutatja, hogy életéről Reneé Zellweger és Ewan McGregor főszereplésével készült film. Azt pedig, hogy a meséi méltán népszerűek a gyerekek körében az jelzi, hogy a magyar fordítást Szabó T. Anna és Dragomán György készítette.

Beatrix Potter (1866. július 28. – 1943. december 22.) amellett, hogy sikerült íróként és illusztrátorként függetlenséget kivívnia magának, nemcsak a rajzolt, hanem a valódi állatos sorsát is a szívén viselte, természettudósként és természetvédőként is nevet szerzett magának.

Saját kezűleg illusztrált gyermekkönyvei révén vált híressé. Meséiben a brit tájat, a vidéki életet mutatja be. A könyvek főhősei állatok, közülük is a leghíresebb karakter Nyúl Péter (más fordításban Péter Nyuszi), aki a Nyúl Péter kalandjai (The Tale of Peter Rabbit) című könyvben jelent meg először a nyilvánosság előtt. Az írónő mélyrehatóan foglalkozott mikológiával (gombatannal) és idősebb korában juhtenyésztéssel is. A Herdwick birkák tenyésztésében jelentős eredményeket ért el.

Beatrix Potter, 1866-ban született, angol unitárius családba. Több nevelőnő is tanította. Az egyikük, Annie Moore javasolta a későbbi írónőnek, hogy illusztrált leveleit mesekönyvbe foglalja. Inspirálóan hatott rá a vidéki környezet is. Gyermekkorában gyakran nyaraltak testvérével Skóciában, Dalguise-ben, majd később Lancashire-ben. Akkoriban nem volt általános, hogy a lányok egyetemre járjanak, így Beatrix-ot is otthon taníttatták. Különösen a természettudományokba vetette bele magát nagy érdeklődéssel. Érdekelte a csillagászat, a rovartan, a növénytan, de lelkesen tanulmányozta a régészeti leleteket, és fosszíliákat is gyűjtött.

Beatrix Potter rajza nyuszijáról, Peterről - forrás: peterrabbit.com
Beatrix Potter rajza nyuszijáról, Péterről – forrás: peterrabbit.com

Nem csak a vidéki környezet és a háziállatok voltak hatással Beatrix Potter művészi és írói stílusára. Fantáziavilágát tündérek, tündérmesék és fantasztikum szőtte át. Nagy hatással voltak rá gyermekkora olvasmányai, regények, mesék: a klasszikus nyugat-európai mesevilág, az Ótestamentum, John Bunyan A zarándok útja című műve, Harriet Beecher Stowe Tamás bátya kunyhója, Aiszóposz, a Grimm testvérek és Andersen meséi, Charles Kingsley The Water Babies című könyve, a német romantikusok, Shakespeare, Sir Walter Scott, Edward Lear Nonszensz könyve (Book of Nonsense) ezen belül is A bagoly és a macska története (The Owl and the Pussycat) és Lewis Caroll Alice csodaországban című könyve. A család kedvence azonban Joel Chandler Harris Brer Nyúl (Br’er Rabbit) történetei voltak. Beatrix később tanulmányozta és illusztrálta is ezeket.

Kezdetben olyan klasszikus meséket rajzolt meg, úgymint Hamupipőke, Csipkerózsika, Ali Baba és a negyven rabló, Csizmás kandúr, és Piroska és a farkas. De a legtöbb rajzon saját állatkáit szerepeltette, egereket, nyulakat, cicákat és tengerimalacokat.

Skóciai vakációjáról mindig vázlatosan illusztrált leveleket küldött gyermek ismerőseinek, köztük a már említett Annie Carter Moore gyermekeinek is.

Annie legidősebb fia, Noel sokat betegeskedett. Beatrix több levelet is írt a gyermeknek. 1893 szeptemberében, amikor kifogyott a mondanivalóból, egy kis történetet írt Noelnek. Ez a történet négy nyusziról szólt, Tapsiról, Fülesről, Pamacsról és Péterről.

Beatrix Potter: A Nyúl Péter első, magánkiadása 1901-ből
Beatrix Potter: A Nyúl Péter első, magánkiadása 1901-ből

1900-ban átírta a négy nyúlról szóló történetet, és egy kis könyvet készített belőle. Miután nem talált kiadót a könyvnek, 1901-ben saját maga adta ki családjának és barátainak. Bár a könyv borítóját színes kép díszítette, az illusztrációk még fekete-fehérek voltak. A könyv sikerének hírére a Frederick Warne & Co. nyomdaipari cég, bár elsőre elutasította, végül mégis elfogadta a nyuszis könyvet. A cég egyik

neves gyermekkönyv illusztrátorának, L. Leslie Brooke-nak tanácsára a fekete-fehér képeket Beatrix Potter kiszínezte,

és 1902. október 2-án napvilágot látott a Nyúl Péter kalandjai (The Tale of Peter Rabbit) első kiadása. A könyv hatalmas sikert aratott, így hamarosan Bikkmakk Mókus kalandjait (The Tale of Squirrel Nutkin) is kiadták, majd ezt a The Tailor of Gloucester követte.

A szerkesztőjével, Norman Warne-nel együtt dolgozva Potter évente három kis könyvet adott ki. Egészen az első világháború végéig folytatta a könyvek írását, amikor is vásárolt egy farmot, és ennek művelése kötötte le az energiáit.

1905-ben Norman Warne eljegyezte a népszerű írónőt, amit Beatrix családja ellenzett, mivel Norman csupán egy üzletember volt.

A jegyesség nem tartott sokáig, egy hónapra rá a vőlegény leukémiában elhunyt.

Ugyanebben az évben Potter megvásárolta a Hill Top Farmot, és gazdálkodásba kezdett. Megtanulta az állattartás technikáit, majd egy újabb farmot vásárolt, és juhtenyésztésbe fogott. Vidéken ismerkedett meg William Heelis-szel, aki 1912-ben megkérte Beatrix kezét, és egy éven belül meg is tartották az esküvőt. Ezután az írónő élete a családi boldogságról és a farmgazdálkodásról szólt. Ezt tükrözik az ekkor született történetei is, mint például Tomi Cica kalandjai (The Tale of Tom Kitten) és Kacsa Jolán kalandjai (The Tale of Jemima Puddle-Duck). Harminc évig élt boldog házasságban férjével, mikor 1943-ban tüdőgyulladásban és szívelégtelenségben elhunyt, férje pedig tizennyolc hónap múlva követte őt.

Beatrix Potter összes meséje

Magyarországon 2020-ban jelent meg először az írónő összes története egy kötetben. A vaskos kötetben olvasható Beatrix Potter huszonhárom meséje és verse, melyek mind Nyúl Péter világában játszódnak. Ez az első magyarul is megjelenő teljes kiadás, amely tartalmazza az összes eredeti, színes és fekete-fehér illusztrációt, illetve a szerző minden meséjét, versét Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában.

A történeteknek gyakran ismerjük valóságos tájait, állatait és emberekhez kapcsolódó hátterét, ezeket

az érdekességeket a mesék előtti rövid bevezető szövegekben gyűjtöttük össze.

A könyv tartalmaz négy olyan mesét is, amelyek nem jelentek meg a szerző életében, de megmutatják elbeszélői és rajzolói tehetségét. Világa most is éppen olyan lenyűgöző, mint annak idején, amikor – több mint száz évvel ezelőtt – először vehették a kezükbe a gyerekek a könyveit.

Cím: Nyúl Péter és baráta
Szerző: Beatrix Potter
Kiadó: MANÓ KÖNYVEK
Oldalak száma: 400
Megjelenés: 2020. július 21.
Fordítók: Szabó T. Anna és Dragomán György

 

Miss Potter – Filmcafe:

péntek (ápr. 9.) 14:25,vasárnap (ápr. 11.) 08:10