Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Épül az ország legnagyobb Zsolnay-kandallója - galéria!

Épül az ország legnagyobb Zsolnay-kandallója – galéria!

A Budavári Palota Szent István-termében építik az ország legnagyobb Zsolnay kerámiakandallóját; az épületegyüttes elsőként rekonstruált történelmi tere augusztus 20-tól lesz látogatható.

- hirdetés -

A Budavári Palota Szent István királyról elnevezett terem a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. Kialakításában a kor olyan kiváló művészei és iparosai vettek részt, mint Thék Endre, Kissling Rudolf, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos. A helyiség a II. világháborúban teljesen megsemmisült. Most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkotják újra – írja közleményében a Várkapitányság.

- hirdetés -

A Szent István-terem létrehozásában nagy szerepet játszott Zsolnay Vilmos, akinek pécsi gyárában készült a helyiség egyik legmeghatározóbb eleme, a pirogránit kandalló és a főpárkányon lévő Szent István-mellszobor.

Az ország legnagyobb Zsolnay-kandallóját építik a Budavári Palota Szent István-termében - forrás: MTI/Várkapitányság
Az ország legnagyobb Zsolnay-kandallóját építik a Budavári Palota Szent István-termében – forrás: MTI/Várkapitányság

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra pécsi gyárában a szakemberek egykori mintadarabok, eredeti tervek és archív fotók alapján hosszú évek alatt készítették el az eredeti alkotás hű mását.

A 4,7 méter magas, 2,8 méter széles és csaknem másfél tonnás kandalló 120-féle elemből és összesen 611 darabból áll;

egyes részein nyolc-tíz festési, mázolási, majd égetési fázist végeztek az aranyozás előtt. Az életnagyságúnál nagyobb méretű mellszobrot eredetileg Strobl Alajos alkotta meg.

Ide kapcsolódik:
Előtte-utána képek a felújított József főhercegi palotáról

A pécsi próbaépítés után az elmúlt hetekben immár végső helyén, a Budavári Palota déli összekötő szárnyában újjászülető Szent István-teremben kezdték meg a szakemberek a kandalló összeállítását. Az egyes elemeket különleges ragasztóhabarccsal illesztik össze, a megfelelő súlyelosztás érdekében pedig egy tartós vázszerkezetet is alkottak a szakemberek, akik a kandalló felső részeinek beépítésekor egy speciális állványt használnak majd.

A központi kerámiaalkotás visszaépítése után a tölgy, mahagóni és amerikai diófából megalkotott, rendkívül összetett intarziás parketta beépítése következik, amely eredetileg a Neuschloss fivérek gyárában készült – számol be a rekonstrukcióról a közlemény.

A Szent István-terem helyreállításának kulturális és iparművészeti értékét növeli, hogy a hiteles rekonstrukció érdekében

mára már eltűnőben lévő mesterségek képviselői vesznek részt az alkotásban.

Pécstől Pápáig hét szakma képviselői, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozik a rekonstrukción.

A Szent István-terem augusztus 20-tól várja a látogatókat, az első napokban ingyenesen.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.