Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Befejeződött a berlini Neue Nationalgalerie felújítása

Befejeződött a berlini Neue Nationalgalerie felújítása

Öt évig tartó munkát lezárva április 29-én befejezték a felújítást a berlini Neue Nationalgalerie-ben, a német főváros első számú modern képzőművészeti múzeumában.

- hirdetés -

A belvárosi Potsdamer Platz melletti világhírű Kulturforumon álló csupa fém és üveg pavilont az 1968-as átadás óta először újították fel. A modern építészet legnagyobb mesterei között számon tartott Ludwig Mies van der Rohe tervezte épületet akadálymentesítették, szerkezetét azbesztmentesítették. Az összes többi részét szétszerelték, kijavították vagy kicserélték, majd újra összeállították.

- hirdetés -

Csaknem 35 ezer alkotóelemet választottak le a vasbeton szerkezetről, például nagyjából 1600 négyzetméternyi üvegfalat,

amely az épület négy oldalhomlokzatát alkotta. Ezt kétrétegű – egyenként 12 milliméteres – üvegtáblákból építették újjá. Felújították a többi között a hőszigetelést, a világítást, a légkondicionáló rendszert és a csaknem nyolc méter belmagasságú kiállítócsarnok padlófűtését is.

A munka a tervezettnél több pénzt emésztett fel, viszont időben elkészült. Csaknem 140 millió eurót (51 milliárd forint) költöttek rá. Az első tervekben 100 millió eurós kiadással számoltak, a 2018-ban módosított költségvetésben 110 millió euró szerepelt.

A 14 ezer négyzetméteres épület felújítása és korszerűsítése ugyan hivatalosan befejeződött, de a gyűjtemény visszaköltöztetése és az üzemeltetés beindítása még hátravan, ezért az intézmény majd csak augusztusban fogad ismét látogatókat.

A Neue Nationalgalerie a Berlinben őrzött modern műkincsek fő kiállítóhelye,

gyűjteményébe mások mellett Edvard Munch, Pablo Picasso, Ernst Ludwig Kirchner, Paul Klee és Salvador Dalí több alkotása tartozik.

Helyhiány miatt a művek töredékét lehet bemutatni. Ezért a szomszédos – korábban parkolónak használt – telken felépítik testvérintézményét, a Modern Művészetek Múzeumát (Museum der Moderne).

Ide kapcsolódik:
Kilenc évig tartó felújítás után megnyílt Krakkóban a Czartoryski-gyűjtemény

A tervek szerint 2026-ra felépülő múzeum lesz az otthona egy műgyűjtő házaspár, Heiner és Ulla Pietzsch képeinek is. A házaspár még 2010-ben ajánlotta fel a városnak a többek között René Magritte, Joan Miró, Frida Kahlo és Mark Rothko műveiből álló gyűjteményt azzal a feltétellel, hogy állandó kiállításon mutatják be az összes képet.

A városvezetés reményei szerint a felújított Neue Nationalgalerie és az új intézmény révén a Kulturforumon kialakul egy új múzeumi központ, amellyel Berlin a modern képzőművészet területén is felzárkózhat a világvárosok élvonalába, London, Párizs és New York mellé.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.