Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Eladó Agatha Christie egykori háza

Eladó Agatha Christie egykori háza

Agatha Christie egykori házát 2,75 millió fontért bárki megvásárolhatja. Az hat hálószobás, négy fürdőszobás, temze-parti ház volt az írónő utolsó otthona. 

- hirdetés -

Agatha Christie és második férje, a régész Max Mallowan 1934-ben vásárolták meg a Winterbrook House-nak nevezett lakot. A jelenlegi tulajdonosoknak eleinte nem volt tudomásuk a ház korábbi híres lakóiról.

- hirdetés -

Agatha Christie életében számos házat vásárolt, amelyeket felújított és eladott. Volt, ahol hosszabb-rövidebb ideig éltek is a férjével vagy a lányukkal. Agatha számára bizonyos épületek különösen fontossá váltak, mint a szülei háza, Ashfield vagy az első férjével közösen vásárolt házuk. Utóbbit első könyvsikere – egyúttal az első Poirot-történet – tiszteletére Styles-nak keresztelt. A név azonban nem bizonyult jó ómennek.

Ide kapcsolódik:
Ma 100 éve született Peter Ustinov, akit sosem hagyott el a humora

Winterbrook House-t Agatha Christie „Max házaként” emlegette. Eleinte nem időztek itt hosszan, mivel Max a megvásárlás körüli években folytatott ásatásokat Szíriában.

Winterbrook House, Agatha Christie háza - forrás: Savills
Winterbrook House, Agatha Christie háza – forrás: Savills

Ez volt Agatha Christie utolsó otthona is, itt hunyt el 1976-ban, 85 éves korában.

Az írónő halála utáni évben Max feleségül vette Barbara Parker-t, korábbi titkárnőjét. Parker Nimrudban epigráfusként dolgozott a férfi mellett, az iraki British School of Archaeology-ban pedig titkárnőként. Utóbbi intézménynek Max Mallowan 1947-től 1961-ig volt igazgatója. Felesége halálát követően, 1977-ben megjelent a férfi önéletrajza is Mallowan’s Memoirs címmel. Max Mallowan nem élte túl sokkal a feleségét, 1978-ban ő is elhunyt.

A jelenlegi tulajdonosok, Gregor Kleinknecht és Karen Holterman 20 évig éltek a házban a két fiukkal. 

„Winterbrook House-nak nyilvánvalóan gazdag története van és kivételes érzés ilyen helyen élni” – nyilatkozta Mr. Kleinknecht. „Amikor idejöttünk, még nem volt emléktábla az épületen, így nem is voltunk tudatában, hogy Agatha Christie egykori itthonába költözünk be. Csak később értesültünk erről.”

A hirdetés és további képek a házról ide kattintva elérhetőek.

„Ez egy nagyon boldog hely volt az írónő és a mi családunk számára is, így természetesen szomorúak vagyunk, hogy távozunk. Nagyon élveztük az itt töltött éveket, de itt az ideje, hogy továbbadjuk valaki másnak.”

Agatha Christie és férje, Max Mallowen- forrás: agathachristie.fandom.com
Agatha Christie és férje, Max Mallowen- forrás: agathachristie.fandom.com

Egyes elképzelések szerint a 18. századi, Anna királynő korabeli épület szolgált mintául Miss Marple St. Mary Mead-i otthonához, Danemeadhoz. Az épület az Oxfordshire-beli Winterbrook falucskában található, a Temze keleti partján, Wallingford közelében.

Wallingford volt az ihletője a képzeletbeli Market Basing városkának, ahol több Agatha Christie-krimi is játszódik. Miss Marple a Nemezis című könyvben említi, hogy St. Mary Mead félúton található Market Basing és egy másik fiktív város, Loomouth között. A valóságban is létező Alton pedig közel 25 mérföldnyire van tőle.

(via BBC, agathachristie.fandom.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!