Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Elhunyt Christa Ludwig operaénekes

Elhunyt Christa Ludwig operaénekes

A varázslatos hangú német mezzoszoprán, Christa Ludwig 93 éves korában hunyt el. Hosszú pályája volt: 1946-ban debütált Frankfurtban, és 1994-ben búcsúzott az operaszínpadtól Bécsben, Klütaimnésztra szerepében.

Christa Ludwig 1928-ban született Berlinben. 1946-ban debütált, harminc szezonon keresztül lépett fel a Bécsi Operaházban, de rendszeresen énekelt a Met színpadán is. Bár az a hír járta róla, hogy a karmesterekkel való vitákban egy tapodtat sem enged, Leonard Bernstein imádta őt, ahogy sokan mások is.

Első férje Walter Berry basszbariton volt, később Paul-Emile Deiber-hez ment feleségül. Elsöprő őszinteséggel nyilatkozott a művészetéről. A Slipped disc szerzője megjegyzi, hogy valószínűleg Ludwig beszélt először nyíltan a menstruációs ciklusnak az énekhangra gyakorolt hatásáról.

Ide kapcsolódik:
Christa Ludwig, aki lusta volt primadonnának

A pályát akkor fejezte be, amikor azt érezte, magával már nem tudna versenyre kelni. Domingót, aki egyszerűen nem tudja abbahagyni, nem érti: “Miért? Nincs neki más, csak a zene? Elszomorít, ha valaki nem tudja magát távol tartani a munkától. Ez szörnyű.”

Promóció

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.