Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Elhunyt Hajdufy Miklós rendező

Elhunyt Hajdufy Miklós rendező

89 éves korában elhunyt Hajdufy Miklós Balázs Béla-díjas, érdemes művész, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett filmrendező és forgatókönyvíró. Olyan történelmi témájú tévéfilmek fűződnek a nevéhez, mint a Klapka légió, az És mégis mozog a föld vagy a Tizennégy vértanú.

- hirdetés -

Hajdufy Miklós 1932. április 25-én született Szombathelyen. 1958-tól volt a Magyar Televízió állományában ügyelő, asszisztens beosztásban, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakának elvégzése után az MTV Irodalmi és Drámai főosztályának munkatársaként dolgozott 1996-ig.

- hirdetés -

Pályája során mintegy 75 tévéfilmet készített, emellett írt forgatókönyveket, az 1970-es évek második felétől pedig díszlettervezéssel is foglalkozott. Számos hazafias, történelmi tárgyú filmet rendezett, és gyakran nyúlt vissza a 19–20. századi magyar szépirodalom jeles alkotásaihoz, például Jókai Mór, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond vagy Sarkadi Imre műveihez. Néhány ismertebb filmje: Klapka légió, És mégis mozog a föld, Tizennégy vértanú, Sakk, Kempelen úr!, Illatszertár.

Hajdufy Miklós 89 éves volt, otthonában hunyt el – tudatta a rendező családja.

(Via 24.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.