Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Eötvös Péter kapta a rangos spanyol BBVA-díjat

Eötvös Péter kapta a rangos spanyol BBVA-díjat

A spanyol BBVA bank 2008-ban alapította a rendkívül rangosnak számító BBVA Frontiers of Knowledge Awardot, melyet számos tudományterület mellett egyetlen művészeti kategóriában ítélnek oda. A zeneművészek közül korábban Pierre Boulezt és Kurtág Györgyöt is díjazták, a díj 2020-as kiadásának művészeti elismerését pedig ezúttal Eötvös Péter érdemelte ki.

- hirdetés -

A díjról minden évben független kuratórium dönt, nemzetközi szaktekintélyek és művészeti szervezetek jelölései alapján. Eötvös Péter karmester, zeneszerző, professzor a második magyar alkotó, aki elnyeri ezt a neves díjat.

- hirdetés -

Eötvös Péter 1944-ben a soknemzetiségű Erdélyben született, ahol Bartók, Ligeti és Kurtág is. Budapesten nőtt fel, a Zeneakadémián zeneszerzést tanult, majd huszonkét évesen Kölnbe került, ahol karmesterdiplomát szerzett. Tanulmányai alatt egy évig a kölni operaházban korrepetitorként dolgozott, majd Stockhausen együttesével 1970-ben fél évet töltött Japánban, ami nagy hatással volt előadóművészi attitűdjére és zeneszerzői gondolkodására.

Évtizedekig élt Nyugat-Európában (Németországban, Franciaországban és Hollandiában) majd 2004-ben visszaköltözött Budapestre. Közben karmesterként és zeneszerzőként világhírűvé vált, tanárként pedig generációkkal ismertette meg a kortárs zenét. 2004-ben alapította meg az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítványt, melynek a Budapest Music Center ad otthont. Évente több mesterkurzust vezet fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek, valamint 2018-tól elindította az alapítvány mentorprogramját.

Eötvös Péter legutóbbi mesterkurzusán a Budapest Music Centerben a 95. születésnapját ünneplő Kurtág Györggyel együtt tanította a mentorprogram résztvevőit, valamint nemrégiben mutatta be a Pannon Filharmonikusokkal Sirens’s Song című zenekari művét. 2021 novemberében legújabb, Sleepless című operájának ősbemutatóját vezényli a Berlini Staatsoper színpadán.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.