Papageno Radio
Film Francia filmcsemegék szakmai tálalásban – Mutatjuk a Frankofón Filmnapok kínálatát

Francia filmcsemegék szakmai tálalásban – Mutatjuk a Frankofón Filmnapok kínálatát

Május 2-ig folytatódik a Frankofón Filmnapok, a francia nyelvű filmek ünnepe, ráadásként a Francia Intézet online felületein elérhetők az alkotók nekünk küldött üzenetei, velük készült interjúk vagy a filmes szakmai képviselőivel folytatott beszélgetések.

A Vadregény című vígjátékban (a Filmnapok nyitófilmje) Catherine Deneuve túlaggódó anyukát alakít, aki akkor sem akarja elengedni – már nem is olyan kicsi – fiát, ha az szakmailag indokolt és antropológus lévén épp egy rejtélyes törzs nyomába ered a dél-amerikai vadonban. A film kapcsán Margitházi Beja film scholart, az ELTE adjunktusát a francia film változó arcairól kérdezi Buglya Zsófia az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója. A rendezők nekünk küldött üzenetükben arra buzdítanak, hogy utazzunk és kalandozzunk legalább a mozi segítségével, ha már a valóságban nincs lehetőség erre.

A járvány nemcsak az egzotikus utazásokat, de a filmfesztiválokat megtartását is megakadályozta. A Cannes-ról jut eszembe költői című (Jean Vigo korszakos Nizza-etűdje nyomán) beszélgetésben Buglya Zsófia Csákvári Géza filmkritikust kérdezte arról, hogy birkóznak meg a rendezvények a helyzettel Berlintől Cannes-ig. Csákvári nemcsak résztvevőként, de szervezőként is érintett az ügyben, hiszen ő a miskolci Cinefest művészeti igazgatója.

A gyerekkor földjének rendezője azt mutatja meg, hogy ér véget egy csapásra a boldog gyermekkor az 1990-es évek elején a főszereplő kisfiú, Gaby számára Burundiban, amikor a polgárháború berobban az életébe. A film rendezőjével Eric Barbier-vel Báron György beszélget a film keletkezéséről, a forgatásról és franciaországi fogadtatásáról. A forgatáshoz fűződő élményeiről, kulisszatitkokról a film egyik magyar színésznője, a Madame Economopoulos tanárnőt alakító Varga Veronika mesél videós bejelentkezésében.

Ide kapcsolódik:
A legjobb amerikai jazz-zenészek francia filmekben is dolgoztak

A filmek május 2-ig tekinthetők meg a fesztivál honlapján, eredeti nyelven, magyar felirattal. Az egy filmre szóló jegy 750 Ft, az ötalkalmas bérlet pedig 3000 Ft. A fesztiválhoz kapcsolódó beszélgetések, videóüzenetek később is visszanézhetőek a fesztivál Facebook oldalunkán vagy a YouTube-csatornáján.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!