Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ingyenes kötetekkel ünnepeli a könyv napját az Amazon

Ingyenes kötetekkel ünnepeli a könyv napját az Amazon

Tíz ország, egy-egy angol nyelvre lefordított könyvét tették elérhetővé e-könyv formátumban az április 23-i könyv napja (World Book Day) alkalmából.

- hirdetés -

Az UNESCO a könyvek és az olvasás fontosságára hívja fel a figyelmet az 1996 óta megrendezett könyv és a szerzői jogok napjával. Bár ennek hivatalosan április 23-át, Miguel de Cervantes (1547-1616), a Don Quixote írója halálának napját nevezték ki, az Amazonról már most le lehet tölteni az elektronikus könyveket Kindle-formátumban egészen április 24-ig.

- hirdetés -

Az angol nyelven elérhető kötetek Afganisztán, Argentína, Brazília, Franciaország, Hollandia, Japán, Kína, Lengyelország, Madagaszkár és Németország egy szerzőjével és irodalmi művével ismertetik meg az olvasókat.

A könyvekről bővebben ide kattintva lehet olvasni, vagy akár letölteni őket.

A dátum azért is különösen alkalmasnak tűnik az irodalom népszerűsítésére, mert egybeesik Shakespeare halálának dátumával is. Bár mindkét szerző 1616 április 23-án hunyt el, érdekes módon mégsem egy napon érte őket a halál. Ennek a magyarázata pedig az, hogy ekkortájt Spanyolország még a Gergely-naptárat, Anglia pedig a Juliánus-naptárat használta. A valóságban Shakespeare 10 nappal Cervantes után hunyt el, a Gergely-naptár szerint tehát május 3-án.

Ide kapcsolódik:
47 magyar írónő és költőnő könyveivé alakult egy lépcső

A könyv világnapjának ötletét egy katalán hagyományra vezetik vissza. Katalónia védőszentjének, Szent Györgynek a napján, Diada de Sant Jordi-n

szokás könyveket és rózsákat ajándékozni egymásnak.

A könyv napját egyébként országonként eltérő időpontban ünneplik, de több helyen is április 22-23 környékére esik.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.